Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Satu-Mare » Castelul Bánffy din Urmeniș
GEKO's WorkGroup Inc.
20130515-54-53-79-2

Castelul Bánffy din Urmeniș

Castelul Bánffy din Urmeniș- Satu- Mare

 La vreo 60 de km sud de Bistrița, spre Mureș,  se află comuna Urmeniș. Aici se află unul dintre cele mai frumoase castele baroce ale transilvaniei, Castelul Rákóczi-Bánffy.

Localitatea Urmeniș a intrat în proprietatea principelui Gheorghe/György Rákóczi I în 1631.  Câțiva ani mai târziu, principele a decis să construiască aici centrul domeniului său, astfel încât meșterul albaiulian Mátyás Fundáló a proiectat și apoi a construit (între 1638 și 1641) pentru soția principelui, Suzana, un conac cu etaj, pe locul unei clădiri din nuiele împletite. Conacul a fost ridicat din cărămidă, iar accesul se făcea pe o scară de piatră cu coloane. După încă vreo 8 ani, prin 1649, a mai fost construită o casă de locuit, după proiectul meșterului Kőműves András din Dej. Această nouă casă acum nu mai există, dar în 1721 a fost menționată într-un inventar al domeniului.

Castelul și-a schimbat proprietarii pe la 1650, în vremea lui Gheorghe/György Rákóczi al II-lea. Mai întâi, a ajuns în posesia familiei Barcsai, după care a intrat în posesia familiei Bánffy. A fost modernizat de Dénes Bánffy în 1668. La sfârșitul secolului 18 castelul a fost reconstruit, primind înfățișarea de astăzi, însă nu există izvoare despre această reconstrucție.

În zilele noastre, Castelul Rákóczi-Bánffy se află într-o avansată stare de degradare – și, aș îndrăzni eu să afirm, și într-o stare avansată de mizerie, după cum vedeți mai jos. Clădirile anexe și clădirea construită în 1648 nu mai există. P roprietatea a fost retrocedată după Revolției, urmașilor familiei care a cumpărat castelul de la contele Bánffy la începutul secolului 20 (mulțumesc de info), care nu au posibilitatea de-a o renova și încearcă de multă vreme s-o vândă.  Între timp, este locuită – nu știu să vă spun de către cine, noi am bătut la ușă insistent și-am strigat, dar nu ne-a răspuns nimeni.  Poate data viitoare. Dacă vreți să-l vizitați, e la 500 de metri de DN 16 Cluj-Reghin, în centrul satului.

În 1985, în satul Șopteriu (parte din comuna Urmeniș) a fost descoperită o comoară – 1664 de monede de aur din diverse perioade, din antichitate până în secolul 16. Comoara a fost găsită din întâmplare de niște localnici și se presupune c-a fost îngropată de unul din membrii familiilor Bánffy sau Rákóczi, care se afla într-un mare pericol și a vrut să-și salveze tezaurul.

Sursa: http://printransilvania.ro/castelul-rakoczi-banffy-urmenis  

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

20130515-92-29-92-1

Castelul Vecsey

Castelul Vecsey, Livada-Satu-Mare  Castelul Vecsey din Livada, construit între 1760-1764, un remarcabil exemplu de arhitectură …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.