Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Sălaj » Castelul Bánffy din Nușfalău
GEKO's WorkGroup Inc.
castelul-banffy-nusfalau

Castelul Bánffy din Nușfalău

Castelul Bánffy din Nușfalău-Salaj

 Familia Bánffy se stabileşte la Nuşfalău în secolul XV şi tot atunci îşi construieşte şi reşedinţa. Despre primul conac al lui Bánffy Péter se ştie doar că era ca o fortăreaţă cu patru bastioane dreptunghiulare şi un şanţ de apărare cu apă, ce oferea protecţie celor din interior. În curtea interioară era casa cu cinci camere, sub care se întindea o pivniţă cu arcade, casa servitorilor, bucătăria şi cuptorul. În locul acestui vechi conac Bánffy Albert a ridicat un castel etajat. Nu sunt date precise cu privire la anul construcţiei, dar se presupune că a fost ridicată undeva la cumpăna dintre secolele XVIII şi XIX. În 1859 este avariată de un incendiu, dar este reparată. În 1925 este reconstruită complet căpătând forma actuală.

Cu ocazia acestei ultime reconstrucţii apare şi noua intrarea sprijinită pe arcade.

Interiorul castelului păstrează aspectul iniţial. După intrare, un coridor cu arcade ne conduce până la scările care ne duc la etaj, unde erau dormitoarele, sufrageria, salonul cu pian şi o bibliotecă ce număra 2000 de titluri. În 1936 Bánffy Albert a vândut castelul, bisericii reformate.

După naţionalizare, în castel a fost cabinet medical, stomatologie, casă de naşteri dar, asemeni altor castele, şi şcoală specială cu cămin pentru copii cu deficienţe mintale. Atunci au apărut gratiile de fier la geamuri. Sperăm că în curând soarta castelului se va îmbunătăţii.

 Sursa: http://www.welcometoromania.ro/DN1h/DN1h_Nusfalau_Castelul_Banffy_r.htm 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Castelul_Wesselenyi_Jibou_3

Castelul Wesselényi din Jibou

Castelul Wesselényi din Jibou-Salaj  Construcţia palatului a fost începută în 1779, de familia Wessélenyi Miklós …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.