Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Mehedinţi » Castelul Plesa din Obârșia de Câmp
GEKO's WorkGroup Inc.
boier-plesa-ce-ai-facut-un-castel-unic-in-trecut-o-simpla-piatra-in-prezent-18345096

Castelul Plesa din Obârșia de Câmp

Castelul Plesa din Obârșia de Câmp-Mehedinti

Castelului Pleșa din Obârșia de Câmp, județul Mehedinți, construit in 1892 de boierul Gheorghe Pleșa în stilul castelelor de pe Valea Loirei, i-a fost redată splendoarea anilor 1880. Legenda locului spune că tatăl boierului Gheorghe Pleșa, cojocarul satului pe timpul Imperiului Otoman, oferea găzduire reprezentantului turc care venea să strângă birurile din zonă. Intr-o noapte, tatăl viitorului boier, văzând sacii de galbeni stralucitori, i-a pus gând rău turcului. Cand acesta a apucat drumul catre Istanbul, cojocarul împreuna cu câțiva amici l-au urmarit, iar într-o noapte l-au omorât si i-au furat sacii de galbeni. La puțin timp, cojocarul a cumparat peste 500 de hectare de pamant în Obârșia de Câmp și in Cetate-Dolj. Unul dintre cei doi fii ai săi, Gheorghe Pleșa, beneficiind de o avere impresionanta din partea tatălui, a hotărât sa-și facă studiile și sa traiasca in Franța. Aici a fost licentiat in Drept și tot aici ar fi trăit singura poveste de dragoste. Gheorghe Pleșa a promis bogatei frantuzoaice cu care urma să se căsătorească un castel ,,măareț și aparte”, acoperit cu monede de aur. In 1882, Castelul Pleșa era gata să-i primească pe indrăgostiți. Toate piesele componente ale clădirii au fost construite în Italia și transportate cu vasele până în Portul Gruia, de unde țăranii din zonă le-au adus până la Obârșia de Câmp cu carele în așa-numita “corvoadă”, aici constructorii doar îmbinându-le. Decorațiile interioare au fost executate de o adevarată pleiadă de pictori specialiști din întreaga lume, ceva asemănător găsindu-se astăzi doar pe Valea Loirei în Franța. Coloanele din marmură, scările din lemn sculptat, șemineul și oglinzile venețiene dădeau castelului un adevărat aer franțuzesc. Picturile, bibelourile și biblioteca impunătoare se spune că erau unice. Unică in Romania de atunci era și centrala termică pe lemne ce asigura căldura în camere prin intermediul țevilor și caloriferelor masive ce se pot vedea și la ora actuală. Din fața castelului nu lipsea nici fântâna arteziană. Construcția a fost prevăzută și cu balcoane de marmură pe toate cele patru laturi. Numai că franțuzoaica a refuzat căsătoria cu boierul Pleșa, deoarece castelul nu avea WC-uri interioare, iar acoperișul nu era facut cu monede de aur. Stăpânul a murit la 90 de ani, în Franța, necăsătorit. Fără moștenitori, castelul a rămas al nimănui.

În anul 1948, Castelul Pleșa a trecut în folosința unui SMT, aici fiind birourile tuturor secțiilor din zona de sud a județului. Neputând face fața cheltuielilor de întreținere a clădirii, SMT-ul renunță la acest sediu prin anul 1971, castelul rămânând “în grija primăriei”. Dispariția obiectelor de interior a început însă după 1972. La acea vreme acolo erau cazați muncitorii și militarii care erau aduși pentru muncile câmpului. Au dispărut bibelourile, oglinzile venețiene, piesele de interior și chiar biblioteca.

În momentul de fața, imobilul a fost concesionat pe 49 de ani unui investitor ce urmează să îl refacă.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.