Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Arad » Castelul Kövér
GEKO's WorkGroup Inc.
fantanele

Castelul Kövér

Castelul Kövér-Appel, Fântânele- Arad

Castelul Kover-Appel a fost construit undeva în secolul XIX, în comuna Fântânele, pe Câmpia Vingăi, pe partea stângă a Mureșului, la aproximativ 10 km de Municipiul Arad.

Castelul prezintă o planimetrie compactă, cel mai des întâlnită la construcțiile realizate la începutul secolului al XIX-lea în Banat, fiind construit doar pe parter și are o structură de acoperire în șarpantă.

Așa cum George Ionescu preciza într-o analiză, o primă categorie pe planimetrie aparține în cele mai multe cazuri perioadei de până la 1830, aceea în care locuința păstrează structura casei boierești, construită cu două etaje. Încăperile de locuit, amplasate simetric la etaj, de-o parte și de alta a unei săli mediane, iar parterul folosit pentru dependințe.

Intrarea acoperită, un portic cu parter și etaj format din două ordine suprapuse, alipit fațadei și dispus în ax au înlocuit tradiționalul foișor cu scară exterioară. În alte cazuri, acesta este înlocuit cu o simplă aliniere de coloane, cu sau fără fronton, după caz, care pune în evindență intrarea. Scara, la rândul ei, a fost mutată în interior.

De asemenea, foișorul închis de pe fațada opusă celei principale, a fost păstrat, fiind tratat ca o încăpere ieșită din linia fațadei, fie sub forma unui corp dreptunghiular, fie rotunjită ca o absidă.

Pentru continuare, vă rugăm să accesați link-ul de mai jos. Vă mulțumim.

Sursă: Eugen Rogojan

http://povestiaradene.wordpress.com/castelele-judetului-arad/castelul-kover-appel-fantanele/   

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4818_1

Castelul Solymosy

Castelul Solymosy, Mocrea- Arad Castelul Solymosy din Mocrea, judeţul Arad, a fost ridicat în anul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.