Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Cluj » Castelul Bánffy din Borșa
GEKO's WorkGroup Inc.
castelul-banffy-din-borsa-3

Castelul Bánffy din Borșa

Castelul Bánffy din Borșa-Cluj

Castelul din Borșa, județul Cluj, o fostă proprietate a familiei Bánffy, a devenit, în anul 1957, Spital de Boli Psihice Cronice, iar din 2003 a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Cluj

Istoric

Castelul a fost construit în secolul al XIX-lea în stil eclectic, cu elemente neobaroce și neoclasice. A fost revendicat de moștenitoarea familiei Bánffy, care locuiește în Ungaria. Castelul nu poate fi de aceea renovat, fiind în curs de retrocedare.

Descriere

Clădirea are formă dreptunghiulară, fiind dispus pe nivelul parterului, etajului și șarpantei, cu un turn dreptunghiular în colțul de sud-vest. Accesul se face printr-un portic neoclasic mărginit de 5 coloane dorice, deasupra cărora este plasată terasa. Din portic se intră în hol și încăperile parterului, iar o scară asigură accesul la etaj. La parter se mai găsește în hol mobilierul original de lemn, decorat cu oglinzi venețiene.

Castelul se află pe un domeniu întins din care au mai rămas aleile principale mărginite de arbori. La sud-vest de castel se află un mic monument comemorativ dedicat lui Dániel Bánffy (14 mai 1812 – 29 aprilie 1888), ridicat de soția sa Anna Gyárfás și fii săi, Deszö, Jenö și Ernö.

Castelul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

images

Castelul Wass

Castelul Wass-Banffy de la Gilău-Cluj   Castelul Bánffy de la Gilău, județul Cluj este înscris …

One comment

  1. rock- club borsa maramures

    adresa mea din montreal canada – ion dragos sireteanu 10 -2965 rue goyer montreal canada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.