Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Covasna » Castelul Apor din Turia
GEKO's WorkGroup Inc.
e21e27a5489d146f8eff38f78ad20f47

Castelul Apor din Turia

Castelul Apor din Turia-Covasna

Povestea acestei reşedinţe nobiliare începe încă din secolul al XVl-lea. În urma atacturilor din 1690 din partea trupelor antihabsbugice ale principelui Transilvaniei, Imre Thököly, curia suferă avarii serioase care fac necesare reparații ample. Reparațiile sunt începute în 1693 de contele István Apor de Altorja, înnobilat pentru devotamentul sau si pentru și serviciile aduse celor doi principi Apaffi. Figură luminată, István Apor își folosește averea dobândită odată cu titlul nobiliar pentru refacerea reşedinţei de la Turia, pentru construcţia palatului Apor de la Alba Iulia (pe atunci principalul oraș al Transilvaniei), dar și pentru înființarea de școli și fundații culturale. Acesta va păstra în proiect încăperile realizate de predecesorul său, András Apor, care e și comanditarul frescelor de la 1651. Din această perioadă s-au păstrat şi ancadramentele în stilul Renașterii târzii de la uşi, precum şi camerele cu bolți decorate cu stucaturi. Reşedinţa a mai suferit o serie de modificări în 1820, când aripile laterale au fost extinse, acoperișul refăcut și s-a construit, în stil neoclasic, corpul care adăpostește scara.
Expropriat în anii ’50, ansamblul revine după ’89 în proprietatea familiei Apor, în prezent fiind deschis circuitului turistic.

Sursa:http://www.castelintransilvania.ro/press/?lang=ro&page=article&spage=show&idpress_pagenr=30&idpress_article=114

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

9904e5f72bf52c8d11ade7762b0a36e6

Castelul Thury

Castelul Thury-Bányai din Tamașfalău-Covasna Nu exista date

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.