Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Maramureş » Casa Muzeu Ioan Mihalyi de Apsa
GEKO's WorkGroup Inc.
Unirea-2013-004-300x225

Casa Muzeu Ioan Mihalyi de Apsa

Casa Muzeu Ioan Mihalyi de Apsa- Maramures

Aceasta casa muzeu este adapostita in cladirea in care a functionat primul “muzeu al Maramuresului”, amenajat in propria casa de ilustrul om politic si de cultura maramuresean Ioan Mihalyi de Apsa.

La parterul casei memoriale este amenajata Galerie de Arta a Muzeului Maramuresului, a carui colectii provin in majoritate din donatii. Printre artistii care au lucrari expuse ii amintim pe pictorii Traian Biltiu Dancus si Gheorgeh Chivu, graficianul Vasile Kazar, sculptorul Ioan Bledea. Aici mai este expusa si impresionanta (ca dimensiuni si istorie) lucrare a sigheteanului Hollosy Simon – Cetatea Hustului (lucrare a fost furata in 1992, impreuna cu alte obiecte de valoare din cadrul muzeului si este vandut in Ungaria, de unde in 1994 este recuperata si expusa din nou in galeriile muzeului).

Incaperile de la etajul casei muzeu sunt impartite intre Expozitia de istorie si cultura locala (axata in special pe miscarea de emancipare a romanilor, culminand cu Marea Unire a Maramuresului cu Tara Mama) si Expozitia memoriala dedicata celui care a fost acad. dr. Ioan Mihalyi de Apsa.

Astfel aici ne sunt prezentate salonul in care putem vedea mobilier in stil Ludovic al XVI-lea, rococo, poze si tablouri ale familiei Mihaliy, urmat de camera de lucru a academicianului, pastrata in intregime cu biblioteca, tablourile de epoca, documentele in original, biroul de lucru si blazonul familiei nobiliare, iar ultima incapere este cea dedicataSofiei Mihalyi. Toate aceste incaperi au fost pastrate intacte si in spiritul vremii in care au fost amenajate, prin grija fostei curatoare a muzeului, regretata domnisoara Lucia Mihalyi (fiica cea mai mica a academicianului).

Sursa: http://sighet.ro/?page_id=56 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

1

Casa Muzeu – Ilie Lazar- Maramures

Casa Muzeu – Ilie Lazar- Maramures Casa Lazar din Giulesti – monument de arhitectura traditionala …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.