Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Dâmboviţa » Casa Memoriala I. C. Vissarion- Dambovita
GEKO's WorkGroup Inc.
cioranescu3

Casa Memoriala I. C. Vissarion- Dambovita

Casa Memoriala I. C. Vissarion- Dambovita

Casa Memoriala se afla in casa scriitorului I. C. Vissarion (1879-1951) situata pe o ulita ce ii poarta numele si care se desprinde din apropierea bisericii.

Sunt reconstituite aici camera de lucru a scriitorului, cu mobilierul modest si o biblioteca in care se gasesc, alaturi de manuscrise si corespondenta, mai toate volumele aparute sub semnatura sa: “Nevestele lui Mos Dorogan”, “Privighetoarea neagra”, “Invietorul de morti”, “Ber-Caciula” etc.

In vitrine se pot vedea brevetele de inventator si aparatura de laborator ale acestui taran autodidact ingenios, corespondent al lui Edison.

I. C. Vissario s-a nascut in comuna Costestii din Vale, Plasa Bolintin, judetul Dambovita, la data de 2.02.1879. Tatal viitorului scriitor, Constantin Vissarion, era grec de origine si se ocupa cu negustoria, iar mama, Ilinca, era fiica a satului Costesti.

Autodidact, prin eforturi proprii si sfatuit de scriitori cunoscuti ai vremii, s-a dedicat scrierii unor intamplari din viata satului, extinzandu-si studiul in domenii noi precum matematica, fizica, chimia, aeronautica sau chiar cautand noi surse de energie.

I. C. Vissarion este creatorul basmului fantastic. Cele mai cunoscute povesti ale sale sunt: “Ber-Caciula” si “Agerul Pamantului”. Volumul “Florica si alte nuvele” primeste in anul 1919 premiul “Adamachi” al Academiei Romane. Nenumaratele istorisiri, snoave, sotii si intamplari de la tara, publicate in buna parte, sunt nu numai un material de literatura dar si un tezaur de documente asupra vietii si mentalitatii taranului roman.

sursa: http://www.hoinari.ro/casa-memoriala-i-c-vissarion-costestii-din-vale-muntenia-14491520060323.php

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Casa Memoriala Alexandru Cioranescu din Moroeni- Dambovita

Casa Memoriala Alexandru Cioranescu din Moroeni- Dambovita     Alexandru Cioranescu (1911- 1999) a fost …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.