Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Neamţ » Casa Memoriala Calistrat Hogas
GEKO's WorkGroup Inc.
hogas0013

Casa Memoriala Calistrat Hogas

Casa Memoriala Calistrat Hogas- Neamt

Muzeul memorial a fost amenajat in anul 1969 in casa in care a locuit scriitorul Calistrat Hogas (1847-1917). Avand un stil architectural deosebit casa, care a fost construita in anul 1885, este inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. Cladirea muzeului a suferit doua perioade de restaurari si consolidari intre anii 1967 – 1969 si 1992-1994 dar, de fiecare data, s-a pastrat structura initiala.

Expozitia permanenta cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala si obiecte personale ale scriitorului. Dupa moartea scriitorului, in aceasta casa au locuit sotia si fiicele sale, iar in anul 1939 se organizeaza primul muzeu particular intr-o singura incapere. Abia in anul 1969 se deschide institutia muzeala memoriala de stat, in tot spatiul locuibil, folosindu-se obiectele achizitionate de la familie.

Din anul 1994, dupa ultimile restaurari, se amenajeaza un locas ce beneficiaza de toate mijloacele muzeografice si memorialistice pentru a recompune atmosfera proprie a casei, din ultimii cinci ani din viata scriitorului Calistrat Hogas. Casa memoriala a constituit un intreg univers uman si domestic despre care Sidonia, fiica scriitorului, a lasat informatii autentice si originale care au fost respectate in actuala organizare muzeografica.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/muzeul-memorial-calistrat-hogas-piatra-neamt/  

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Casa_memoriala_Veronica_Micle_din_Targu_Neamt3

Casa memoriala Veronica Micle

Casa memoriala Veronica Micle- Neamt După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari, imobilul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.