Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Maramureş » Casa Memoriala a Poetului Ion Siugariu
GEKO's WorkGroup Inc.
Casa-Memoriala-Ion-Siugariu

Casa Memoriala a Poetului Ion Siugariu

Casa Memoriala a Poetului Ion Siugariu- Maramures

Casa în care s-a nascut poetul Ion Siugariu, a fost deschisa publicului vizitator anul 1983 si adaposteste manuscrise , fotografii, corespondenta de familie, piese de mobilier si obiecte specifice zonei miniere .

   Ion Siugariu a vazut lumina zilei la 6 iunie 1914, în Baita, sat situat în apropierea Baii Mari, fiind primul nascut între cei sase copii ai familiei Ion si Floarea Sugar. Primii ani de scoala îi urmeaza la Baita. Dupa terminarea clasei a IV-a, este admis ca elev la Scoala Normala din Oradea. În iunie 1932 trece în cursul superior al Liceului “Emanuil Gojdu” Oradea. Anii de liceu ai lui Ion Siugariu corespund cu acea efervescenta artistica începuta în Transilvania prin 1933, sustinuta de publicatii ale momentului cum ar fi revista Abecedar. Într-un asemenea mediu , calitatile exceptionale ale elevului Ion Siugariu nu întârzie sa se arate, remarcându-se prin puterea de receptare , analiza si întelegere a noului fenomen liric.
În mai – iunie 1934 debuteaza în cadrul revistei “Observatorul”, publicatie a liceului din Beius, cu poezia “Imn tineretii”.
Toamna anului 1936 îl gaseste pe Ion Siugariu la Scoala de Ofiteri de Rezerva din Ploiesti
În septembrie 1937 Ion Siugariu se înscrie la Facultatea de Litere si Filozofie , specialitatea filologie moderna, urmând o perioada în care traieste numai pentru poezie si prin poezie. Colaboreaza la o seama de publicatii din Capitala si din provincie, legând numeroase cunostinte si prietenii literare mai ales cu scriitori din generatia tânara.
În noiembrie 1941 este ales presedinte al Asociatiei Studentilor Refugiati , din toata tara, calitate în care desfasoara o rodnica activitate publicistica si organizatorica.
Ianuarie 1943 este anul în care poetul este concentrat ca ofiter de rezerva la o scoala de instructie din Ploiesti, apoi repartizat la un Regiment de infanterie la Bacau.
În iulie 1943 se casatoreste la Râmnicu – Vâlcea cu Lucia Stroescu, studenta la farmacie.
Mai 1944 poetul e din nou concentrat si trece cu frontul la 30 km de Baita, si în continuare , prin Pusta ungara, pe pamântul Cehoslovaciei pâna în Tatra.
Prin intermediul jurnalului pe care îl tine, ne înlesneste cunoasterea etapelor pe care le parcurge în razboi, starea de spirit a ostasului fiind mai mult un jurnal al starilor sufletesti decât al faptelor de razboi.
Cel care credea cu toata convingerea în epoca de refaceri care va urma razboiului, visând sa contribuie cu spiritul sau tânar la înflorirea noii literaturi, avea sa se stinga la 1 februarie 1945, în batalia pentru orasul Brezno (Cehoslovacia), secerat de explozia unui proiectil inamic.

Sursa: http://www.muzeumm.baiamare.rdsnet.ro/siugariu.htm 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

1

Casa Muzeu – Ilie Lazar- Maramures

Casa Muzeu – Ilie Lazar- Maramures Casa Lazar din Giulesti – monument de arhitectura traditionala …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.