Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Braşov » Muzeul memorial Stefan Baciu
GEKO's WorkGroup Inc.
Casa-Memoriala-Stefan-Baciu-din-Brasov

Muzeul memorial Stefan Baciu

Muzeul memorial Stefan Baciu- Brasov

Poet, eseist, memorialist, ziarist, critic de arta, traducator, diplomat, profesor universitar – STEFAN BACIU – s-a nascut la 29 octombrie 1918, ca fiu al lui Ioan Baciu, profesor si al Elisabetei Baciu, casnica.

Cursurile liceale le urmeaza la liceul “Andrei Saguna” din Brasov, avându-i ca profesori pe Emil Cioran (logica si filozofie), Octav Sulutiu (limba franceza, Ioan Baciu – tatal poetului (limba germana).

Debuteaza în anul 1933 în revista “Raboj” cu poezia “Eu”, care îi apare tradusa în limba germana în revista “Klingsor”, în acelasi an.

Pentru volumul sau de debut “Poemele poetului tânar” primeste în anul 1935, la vârsta de 17 ani, “Premiul scriitorilor tineri” al “Fundatilor regale”.

Între anii 1937-1941 urmeaza cursurile facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, luându-si licenta în drept în anul 1941.

În perioada 1938-1946 este redactor la reviste din Bucuresti, ca “Universul literar” – redactor al rubricii “Cântece noui”, unde debuteaza, printre altii, St. Aug. Doinas si Ion Caraion, “Gândirea”, “Rampa”, “Bis”, “Arta noua”, etc.

În aprilie 1945 se casatoreste cu Mira Simian.

În octombrie 1946 pleaca, împreuna cu sotia sa, în Elvetia, ca atasat de presa al Legatiei României de la Berna. Colaboreaza la reviste literare din Elvetia.

În anul 1949 pleaca în America Latina, la Rio de Janeiro – Brazilia, unde este redactor la un important ziar, “Tribuna de Imprensa”. Despre aceasta perioada din viata sa, Stefan Baciu scrie o carte intitulata “Lavradio 98″ (1982), care a constituit un adevarat “Best-seller”. Calatoreste într-un mare numar de tari ale continentului sud-american, America Centrala si zona Caraibelor: Argentina, Nicaragua, Peru, Guatemala, venezuela, Costa-Rica, Santo Domingo, San Salvador, Honduras, Mexic, Cuba, Haiti, etc.

Profund cunoscator al literaturii latino-americane, Stefan Baciu este autorul a doua importante antologii: “Antologia poeziei latino-americane” (2 volume, 1974) .

În anul 1962 este invitat în SUA, ca profesor de literatura hispano-americana la Universitatea din Seattle, iar în anul 1964 este invitat si se stabileste în Hawaii, ca profesor de literatura hispano-americana la universitatea din Honolulu- Hawaii.

Stefan Baciu este autorul a peste 100 volume de poezie, memorialistica, eseistica, traduceri si a peste 5000 de articole si studii, aparute în presa româna, germana, franceza, latino-americana, nord-americana, elvetiana.

Stefan Baciu se stinge din viata la Honolulu, la 6/7 ianuarie 1993 .

Stefan Baciu a fost “Cetatean de onoare” al orasului Rio de Janeiro, “Consul de Bolivia” în Honolulu-Hawaii, “Profesor Emeritus” al Universitatii din Honolulu-Hawaii. În anul 1991 i s-a decernat Decoratia de Onoare a Meritului Cultural cu grad de Comandor de catre Ministerul Educatiei si Culturii din Bolivia.

Sursa: http://www.obiective-turistice.ro/brasov/brasov/muzeul-memorial-stefan-baciu-47.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

706df001

Muzeu memorial Casa Muresenilor- Brasov

Muzeu memorial Casa Muresenilor- Brasov Casa Mureşenilor” s-a înfiinţat în anul 1968, ca urmare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.