Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Timişoara » Muzeul Satului Bănățean- Timisoara
GEKO's WorkGroup Inc.
condeierii_plugari

Muzeul Satului Bănățean- Timisoara

Muzeul Satului Bănățean- Timisoara

Ideea înfiinţării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănăţean între anii 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului (pictor, istoric de artă, restaurator de biserici etc.) în anul 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, el a cerut municipalităţii acordul pentru a înfiinta în curtea castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci “de interes istoric si artistic”, case tărănesti etc. După mai multe insistenţe din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului – Marius Moga, Ioan Dihor (fost şef al secţiei etnografice), în anul 1967 muzeul a primit actuala suprafaţa de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971. Pana in anul 2000 el a functionat ca sectie a Muzeului Banatului, dupa care, prin Hotararea nr 48/22.12.1999 a devenit institutie separata aflata în subordinea Consiliului Judeţean Timiş. Prin patrimoniul cultural deţinut şi prezentat publicului vizitator, Muzeul Satului Bănăţean constituie o pagină deschisă din istoria Banatului, o mărturie a civilizaţiei populare tradiţionale a romanilor si minorităţilor naţionale din această provincie, constituind un armonios dialog interetnic. Fără să fie nevoie să călătoresti prin satele Banatului, în câteva ore poţi vedea în Muzeul Satului Bănăţean tot ceea ce este mai caracteristic civilizaţiei şi culturii tradiţionale din vestul României. Privind construcţiile autentice din lemn, piatră, lut, achiziţionate din satele Banatului, demolate şi reconstruite în muzeu cu respectarea tehnicilor locale, obiectele folosite în desfâşurarea traiului zilnic, deschizi o poartă spre viaţa oamenilor din secolele trecute. Casele au, în general, două sau trei camere de locuit. Ceea ce constituie, însa, o caracteristică comportamentală recunoscută a românilor în general şi a bănăţenilor în special, este ospitalitatea relevată de prezenţa în fiecare casă a camerei de oaspeţi, cunoscută sub numele de “soba curată”, “soba mare”, “soba bună”, cel mai frumos mobilată şi decorată cu cele mai preţioase ţesături – covoare, ştergare şi feţe de masă (“măsaie”). În muzeu se întâlnesc case cu prispa deschisă, prelungită pe toată lungimea construcţiei şi case cu prispa partială. La toate acestea acoperisul este sprijinit pe stâlpi de lemn frumos decoraţi prin cioplire şi crestare, cu ornamente geometrice tradiţionale; case acoperite cu paie sau şindrilă, case de ţărani si case de meşteri olari, un atelier de rotărie şi o seamă de instalaţii tehnice ţărăneşti – mori, văiugi, oloiniţe.
Din iulie 2006 s-a mutat �n cadrul Muzeului Satului Banatean, Sectia de Etnografie de la Muzeul Satului cu cele peste 10000 de piese de patrimoniu ce fac obiectul a patru colectii mari: tesaturi (costum popular si tesaturi de interior-covoare, ponievi, stergare), icoane, arta prelucrarii lemnului si ceramica. La acestea se adauga obiecte de uz casnic, unelte si recipiente necesare unor ocupatii stravechi, respectiv albinarit, pescuit si v�natoare, obiecte de cult, masti populare, pictura naiva, figurine, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier taranesc, obiecte de arhitectura populara. Din patrimoniu mai fac parte colectiile de grafica documentara veche si arhiva documentara si colectia fototeca, albume si carti.

Sursa: http://www.muzeulsatuluibanatean.ro/index.php?pagina=istoric

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

tm_ii_m_a_06246

Muzeul „Nicholaus Lenau” din comuna Lenauheim- Timisoara

Muzeul „Nicholaus Lenau” din comuna Lenauheim- Timisoara Consiliul Judetean Timis a alocat in acest an …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.