Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Tulcea » Muzeul de Artă Orientală, Babadag- Tulcea
GEKO's WorkGroup Inc.
index

Muzeul de Artă Orientală, Babadag- Tulcea

Muzeul de Artă Orientală, Babadag- Tulcea

Expoziţia de Artă Orientală din oraşul Babadag, judeţul Tulcea, este organizată ca filială a Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea şi oferă vizitatorilor posibilitatea cunoaşterii unui  patrimoniu cultural specific de o deosebită valoare.

Oraşul Babadag este aşezat la aproximativ 37 km sud de Tulcea pe şoseaua care duce la Constanţa, într-o zonă împădurită. Numele aşezării înseamnă  “Muntele Străbunului” şi este legat de existenţa legendară a  căpeteniei militare şi religioase a turcilor selgiucizi stabiliţi  în acest areal încă de la 1262, Baba Sari Saltâk Dede, derviş considerat sfânt. Mausoleul său  se află pe strada Măcin, cândva existând un complex religios cu aşezământ pentru dervişi şi geamie, loc de pelerinaj pentru credincioşii musulmani, loc de popas şi reculegere pentru paşale, viziri şi sultani înaintea marilor bătălii.

Babadagul devine în timpul stăpânirii otomane centru militar, administrativ şi religios musulman, punct avansat în Europa şi bază de pregătire a campaniilor militare de expansiune spre vest şi spre nord.

Generalul Gazi Ali Paşa, care asediase cândva Viena, era comandantul corpului de armată cu garnizoana la Babadag. Prin testamentul lăsat la 1609 el a finanţat construirea geamiei, din centrul oraşului, care-i poartă numele şi   în curtea căreia se află şi mausoleul său. Deasemenea a finanţat şi funcţionarea unui seminar musulman, în clădirea de alături, construită anterior, numită azi Casa Panaghia. La venirea administraţiei româneşti, la 1878, edificiul este transformat în şcoală.

În prezent adăposteşte Expoziţia de Artă Orientală.

Având acest specific, expoziţia prezintă vizitatorului piese care reflectă modul de viaţă al unei populaţii cu o cultură ce a avut influenţe cu totul deosebite asupra culturii româneşti.

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară cât şi Muzeul de Artă din Tulcea deţin un valoros patrimoniu de artă, pe care o numim generic, artă orientală.

Colecţia Muzeului de Etnografie şi Artă Populară este alcătuită din piese care reflectă modul de viaţă al populaţiei musulmane din acest ţinut (cum sunt unele vase de uz din aramă, ştergarele – geaulâc-uri, cevre-uri, unele piese de port). Colecţia Muzeului de Artă este alcătuită, în genere, din piese aduse din zone îndepărtate şi achiziţionate, în timp, de la colecţionari (covoare orientale, şaluri de caşmir, învelitori de cămilă etc.).

Costumul tradiţional al turcilor şi tătarilor din Dobrogea a mai păstrat doar câteva  elemente din vechiul ansamblu de piese. Somptuozitatea ornamentelor, frumuseţea liniilor, bogăţia podoabelor, coloritul viu dau o notă aparte în cultura tradiţională a acestei zone.

Ţesăturile decorative turceşti se disting printr-o cromatică ce aminteşte de spaţiul mediteranean: roz, indigo, liliachiu, bleu, verde, roşu şi sunt reprezentate în muzeu de ştergare (geaulâc-uri, cevre-uri), covoare orientale executate manual cu noduri, şaluri de caşmir, învelitori de cămilă, ţesute din lână fină, covoare de rugăciune.

Motivele ornamentale sunt tipic orientale (garoafa, chiparosul, sacsâia), cusute cu mătase şi îmbinate cu broderii şi aplicaţii de fir auriu şi argintiu, completate uneori cu texte în arabă

De o mare varietate, ca mărime, formă şi destinaţie, sunt vasele de aramă, alamă sau bronz: ulcior, căldare, ceainic, cafetieră, fructieră, zaharniţă, cratiţă, oală, cazan, lighean, strecurătoare, cană, ibric,tavă, vase pentru spălatul ritualic, prăjitor de cafea şi râşniţă. În realizarea vaselor sunt utilizate tehnici tradiţionale cu un deosebit simţ al proporţiilor, al  corelaţiei dintre funcţional şi estetic.

Acest obiectiv muzeal este atractiv nu numai prin specificul arhitectural al  clădirii, cu zid de piatră şi învelitoare de olană, ci şi prin particularitatea obiectelor expuse. Unele din piese expuse periodic, în raport de tematica expoziţiei organizate în fiecare an, au specific musulman (covoarele de rugăciune, şalurile de caşmir; unele din vasele de aramă: ghiumul cu cioc lung, vasul pentru spălatul ritualic; geaulâc-urile şi cevre-urile), altele aparţin diferitelor populaţii dobrogene având chiar circulaţie balcanică (vase de uz gospodăresc; podoabele).

Sursa: http://meaptulcea.wordpress.com/2011/05/05/expozitia-de-arta-orientala-babadag/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza.php

Muzeul „Farul Sulinei”- Tulcea

Muzeul „Farul Sulinei”- Tulcea Intrat în anul 2003 în administraţia ICEM Tulcea, Farul Mare de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.