Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Mureş » Muzeul Județean Târgu Mureș- Mures
GEKO's WorkGroup Inc.
palatul culturii

Muzeul Județean Târgu Mureș- Mures

Muzeul Județean Târgu Mureș- Mures

Muzeul Judeţean Mureş – scurt istoric

Judeţul Mureş se află printre judeţele cu un patrimoniu cultural de o mare bogăţie şi diversitate. Conservarea şi punerea sa în valoare a reprezentat o preocupare continuă de-a lungul timpului a autorităţilor centrale şi locale, care au creat  instituţiile specifice (respectiv muzeele) cât şi a colecţionarilor pasionaţi.      Începuturile de natură muzeologică la Târgu-Mureş coboară în timp până spre finele secolului al XIX-lea, când a luat fiinţă Asociaţia Culturală şi Economică a Secuilor. Unul dintre obiectivele acestei organizaţii a şi  înfiinţarea unui muzeu de artă industrială, a cărei primă expoziţie a fost vernisată la 27 iunie 1886. Între anii 1890-1893 a fost construită clădirea Muzeului Secuiesc de Artă Industrială (actuala clădire a Muzeului de Ştiinţele Naturii de pe strada Horea nr. 24). Acest muzeu, spre deosebire de celelalte din Transilvania secolului respectiv, s-a remarcat prin profilul său cu totul aparte. Colecţiile sale erau alcătuite, îndeosebi din produse etalon ale diferitelor stabilimente industriale din Imperiul Austro-Ungar, în primul rând din domeniul industriei casnice. Noua instituţie îşi propunea să devină un centru de studiu pentru tineret, viitorii meseriaşi, expoziţia de bază, deschisă în anul 1893, aceasta fiind, de fapt, un fel de precursor al târgurilor  industriale de azi.

De mare valoare istorică şi documentară, colecţia Muzeului de Artă industrială s-a pierdut aproape în întregime în timpul celui de al doilea război mondial. Doar un număr mic  de exponate au intrat în colecţia Muzeului de Arheologie şi Etnografie redeschisă în Palatul Culturii, în anul 1949. A fost salvată, în schimb, valoroasa colecţie de ceramică şi faianţă, piesele sale constituind, azi, bunuri de valoare ale colecţiei Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Bazele unui muzeu, în accepţiunea de azi a cuvântului, au fost puse de Aurel Filimon, fondatorul Muzeului de Arheologie şi Etnografie din Târgu-Mureş. La 1 mai 1921, acesta a fost numit, de către primăria oraşului Târgu-Mureş, cu sprijinul Societăţii de Arheologie,Istorie şi Etnografie din judeţul Mureş,custode al Muzeului, dată considerată ca moment al întemeierii instituţionale a muzeului judeţean de azi. Personalitate enciclopedică, complexă ca arheolog şi etnograf, de numele lui Aurel Filimon se leagă descoperiri de mare însemnătate ştiinţifică, care, azi, înnobilează colecţiile de arheologie şi etnografie ale muzeului judeţean.

De-a lungul vremii, Aurel Filimon achiziţionează materiale arheologice şi etnografice aparţinând locuitorilor acestei zone, „fără deosebire de naţionalitate”.  Expoziţia permanentă de arheologie şi etnografie, organizată în patru săli de la etajul II al Palatului Culturii, a fost vernisată în aprilie 1934. Deşi , a fost închis în perioada anilor 1940-1944, colecţiile fiind în stare de conservare, muzeul şi-a continuat activitatea după război, până în 1957, când, prin hotărârea Comitetului Regional de Partid şi a Sfatului Popular Regional, clădirea fostului muzeu de Artă Industrială, de pe strada Horea, nr. 24,  a fost pusă la dispoziţia actualului muzeu, deschizându-se aici prima expoziţie permanentă  a Muzeului Regional din Târgu-Mureş, respectiv cea de arheologie. În anul 1964, prin decizia C.E. al Sfatului Popular al regiunii M.A.M., clădirea monument istoric din Piaţa Trandafirilor nr. 11, aparţinând fostului conte Toldalaghi, a fost predată în administrarea muzeului.  Aici a fost organizată Secţia de Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului Judeţean de azi, a cărei expoziţie permanentă a fost mutată, în 1984, la etajele II şi III ale Palatului Culturii, locul său fiind ocupat de expoziţia de bază a Secţiei de Etnografie şi Artă Populară. După evenimentele revoluţionare de la sfârşitul anului 1989, expoziţia permanentă de istorie modernă şi contemporană a fost desfiinţată considerându-se că nu mai corespunde noilor imperative ale timpului. Din lipsa spaţiului, care se va rezolvă prin recondiţionarea unei clădiri din Cetatea Medievală, Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Mureş nu are, deocamdată, expoziţie de bază.

Sursa: http://www.muzeumures.ro/main.php?object=staticpage&id=174

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

19_110_Muzeul-de-stiinte-ale-naturii

Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș- Mures

Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș- Mures Muzeul de științele naturii, situat pe strada …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.