Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Mureş » Muzeul de Etnografie și Arta Populară din Târgu Mureș- Mures
GEKO's WorkGroup Inc.
Muzeul_de_Etnografie_si_Arta_Populara_TM

Muzeul de Etnografie și Arta Populară din Târgu Mureș- Mures

Muzeul de Etnografie și Arta Populară din Târgu Mureș- Mures

Originile Muzeului Etnografic din Tîrgu-Mureş sunt direct legate de activitatea lui Aurel Filimon, personalitate cu multiple preocupări în domeniul cercetării culturii materiale a poporului român. A fost un pasionat colecţionar de material arheologic şi etnografic. La Tîrgu-Mureş şi-a început activitatea în 1918, ca bibliotecar. După câţiva ani petrecuţi aici, într-un strâns contact cu satele de pe valea Mureşului, pregăteşte prima expoziţie de artă populară românească şi secuiască, în două săli ale Palatului Culturii.

În decursul anilor ’20, Filimon va face în repetate rânduri demersurile oficiale pentru înfiinţarea unui muzeu în adevăratul sens al cuvântului. Într-un memoriu din 1927 scria: „Judeţul este locuit de români, unguri şi saşi. Adunarea obiectelor întrebuinţate de dânşii în viaţa casnică de toate zilele, în primul rând, nu este altceva decât păstrarea prezentului pentru viitor, ca în viitor să se cunoască trecutul; în al doilea rând, etnografia nu este altceva decât dovada că formele şi obiectele antichităţii s-au păstrat până în prezent, făcând dovadă de continuitate, de adaptare şi influenţă a unui popor asupra altuia”. În acelaşi timp, îşi continuă cercetările legate de dovezile materiale ale trecutului.

Abia în 1934, Muzeul de Arheologie şi Etnografie din Tîrgu-Mureş îşi va deschide porţile publicului printr-o expoziţie permanentă. Materialul etnografic era alcătuit din obiecte de vestimentaţie, unelte şi obiecte de uz casnic, lăzi de zestre decorate, icoane pe sticlă şi pe lemn etc. Succesul de care se va bucura expoziţia permanentă îi va oferi lui Filimon ocazia să participe la realizarea unor expoziţii internaţionale cum este cea de la Paris din anul 1937 sau cea de la New York din 1939. În 1940, expoziţia permanentă de etnografie va fi închisă în urma instaurării regimului horthyst în oraş.

Muzeul Etnografic, în formula de astăzi, a fost redeschis abia în anul 1984, prin prezentarea publicului, a unei expoziţii de bază cu tema: „Vechime, unitate, continuitate, originalitate în etnografia şi arta populară din judeţul Mureş”. Expoziţia este o expresie a interculturalităţii, a convieţuirii dintre diferite naţionalităţi şi etnii: română, maghiară, sasă, rromă. Sunt conservate peste 6000 de obiecte reprezentative pentru zona Mureşului Superior, Câmpia Transilvaniei şi Valea Târnavelor.

Edificiul în care îşi are sediul, Palatul Taldolagi, este în sine un monument arhitectural reprezentativ pentru stilul baroc provincial. Organizarea celor opt săli se bazează pe criteriul tematic: aşezări, gospodării, locuinţe, ocupaţii de bază, ocupaţii secundare, meşteşuguri populare, portul popular. Obiectele expuse datează de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Printre cele mai valoroase se numără vasele în suluri de lut, prâsnelele (discuri solare), inelele de mire, crucile de chimir, lăzile de zestre crestate, botele ciobăneşti decorate.

Pe lângă expoziţia de bază muzeul asigură un spaţiu pentru expoziţii temporare. În perioada sărbătorilor de iarnă se organizează seri muzeale prin care se încearcă reconstituirea obiceiurilor şi atmosferei din trecut.

Bibliografie:
Aurelia Diaconescu, Dovezi ale trecutului la Muzeul Etnografic în vol. Tîrgu-Mureş, oraş al artelor, volum editat de Primăria Tîrgu-Mureş în colaborare cu revista “Vatra”, pp.119-136.
Aurelia Veronica Filimon, Consacrare şi destin în vol. Aurel Filimon – consacrare şi destin, volum editat de Biblioteca Judeţeană Mureş şi Fundaţia Culturală “Vasile Netea”, Tîrgu-Mureş, 2001, pp. 20-40.

Autor: Maria Orosan-Telea

Sursa: http://cultura.inmures.ro/muzeul-de-etnografie-istoric.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

palatul culturii

Muzeul Județean Târgu Mureș- Mures

Muzeul Județean Târgu Mureș- Mures Muzeul Judeţean Mureş – scurt istoric Judeţul Mureş se află …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.