Muzeul Vasile Alexandri- Iasi
„În acest colț de țară și în această casă, renunțând la viața publică, am legat prietenie cu literatura” (V. Alecsandri)
Între locurile memoriale cu aură de efigie în spațiul românesc, Mirceștii stau alături de Ipotești, Humulești, Hordou, Lancrăm…
Casa, construită în anul 1867 de „acel rege-al poeziei” și destinată a fi școală la Mircești, îi place atât de mult încât se mută din cea părintească și va trăi aici până la sfârșitul vieții, scriind partea cea mai însemnată și valoroasă a operei sale. În odaia de lucru a poetului, masa florentină din stejar așteaptă parcă și astăzi pe acela ce a scris: Pastelurile, Legendele, Ostașii noștri, Despot-vodă, Ovidiu, Fântâna Blanduziei…
La Mircești, Alecsandri a primit numeroase personalități între care Franz Liszt, Barbu Lăutaru, Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol, Al. Hurmuzachi și mulți alții.
Deschisă publicului în 1928, sub egida Academiei Române, casa a devenit muzeu memorial în anul 1957 și a fost reorganizată în 1987, și restaurată în anii 1991-1992, 1998. Expoziția permanentă cuprinde fotografii, tablouri, manuscrise, reviste, cărți rare, obiecte diverse ce se constituie într-un sugestiv drum al vieții și operei lui Alecsandri. Mărturii privind părinții, studiile, călătoriile la Paris și în alte capitale, perioada Unirii, a Independenței, a legăturilor cu „Junimea” și revista „Convorbiri literare”, colaborările cu „Dacia literară” și „Familia”, perioada când a condus revista „România literară”, legăturile sale cu marea cultură franceză și numeroase alte momente sunt ilustrate în camerele muzeului.
În apropierea clădirii muzeului se află mausoleul poetului ridicat, prin grija Academiei Române, în anul 1928, de arhitectul Nicolae Ghica-Budești și pictat de Paul Molda în stilul vechilor ctitorii voevodale din Țara Moldovei.
„Voi muri, sunt sigur, așa cum am trăit, lucrând pentru gloria și înflorirea României” (Vasile Alecsandri)
Sursa: http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-vasile-alecsandri-5/istoric/