Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Iaşi » Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii “Stefan Procopiu”- Iasi
GEKO's WorkGroup Inc.
6946504_07

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii “Stefan Procopiu”- Iasi

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii “Stefan Procopiu”- Iasi

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii “Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Naţional Muzeal “Moldova” – Iaşi conservă si valorifica un patrimoniu specific istoriei stiintei si tehnicii din România. Sectiile muzeului (“Energetica”, “Înregistrarea si redarea sunetului”, “Telecomunicatii”, “Mineralogie-Cristalografie”) sunt dispuse pe o suprafata de 974 mp (14 camere), la parterul aripei de est a Palatului Culturii din Iasi. În 1955, la initiativa acad. Cristofor Simionescu, ing.Marcel Iticovici si a regretatului prof.univ.dr.Ioan Curievici, a fost definitivat proiectul unui Muzeu politehnic, integrat Palatului Culturii din Iasi, iar prima sectie , “Energetica”, a fost inaugurata la 1 martie 1961 si reorganizata în anii 1980 si 1992, cu scopul de a prezenta publicului mijloacele de producere si formele de utilizare a principalelor tipuri de energie cunoscute de om.

Patrimoniul initial a fost constituit în mare parte din donatiile oferite de Uzinele “Timpuri Noi”-Bucuresti, Întreprinderea “Electroaparataj”-Bucuresti, întreprinderea de retele electrice din Timisoara, Institutul Politehnic-Iasi. În paralel cu dezvoltarea expozitiei existente a fost creat nucleul unei colectii de aparate pentru înregistrarea si redarea sunetului, într-o singura sala, care a permis deschiderea în 1966, a unei originale prezentari a simfonionului, a orgii Barbarie, a fonografului Edison si a patefonului. Pâna în 1972, când are loc inaugurarea oficiala, patrimoniul sectiei “ânregistrarea si redarea sunetului” s-a îmbogatit cu simfonioane, polifoane, cutii muzicale, orchestroane, piane mecanice , gramofoane si patefoane. Completarea colectiei de automate muzicale s-a facut preponderent cu ajutorul achizitiilor. Reorganizat în 1972, Muzeul politehnic cuprindea sectiile: “Energetica” si “ânregistrarea si redarea sunetului”, amenajate si extinse în sapte camere.

Dezvoltarea unei bogate si valoroase colectii de piese, reprezentative pentru evolutia telegrafiei, telefoniei, radiotehnicii si televiziunii, a permis deschiderea în anul 1984, a celei de a treia sectii, “Telecomunicatii”. În mare parte, noua sectie si-a constituit patrimoniul din donatii ale Directiei regionale P.T.T.R Iasi, Radio Clubului -Bucuresti, Directiei P.T.T.R Cluj, Studiourilor centrale de televiziune – Bucuresti. În 199l, s-a inaugurat în casa din strada Mihail Kogalniceanu nr.7B, Muzeul chimiei iesene “Petru Poni” (astazi Muzeul “Poni-Cernatescu”). Aceasta extindere a Muzeului politehnic a fost posibila datorita donatiilor prof.univ.dr.Margareta Poni (din anul 1971), fiica savantului Petru Poni, respectiv ale doamnei prof.Florica Mageru (1974), donatii care au inclus cladirea principala si parcul, mobilier, colectii de diplome si medalii,tablouri, carti de specialitate si beletristica, care au apartinut familiei Poni.

În 1994, ca urmare a maririi si diversificarii patrimoniului, Muzeul politehnic adopta titulatura de Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”. Prin intermediul donatiilor si achizitiilor facute muzeului de catre cunoscutul colectionar Constantin Gruescu din Ocna de Fier, jud.Caras-Severin, în anul 1997 s-a înfiintat cea de a patra sectie, “Mineralogie – Cristalografie” În viitor, se preconizeaza ca Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”sa raspunda interesului în permanenta crestere a publicului printr-o diversificare a ofertei expozitionale, 1999 fiind anul în care va începe derularea programului de reorganizare tematica, având ca obiectiv modernizarea ghidajului, optimizarea identitatii vizuale si crearea noii sectii “Tehnica fotografica”.

Sursa: http://www.cimec.ro/muzee/procopiu/scurt_istoric.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

s560x316_Muzeul_Poni_Cernatescu

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi Casa construita in anul 1839, de catre mitropolitul Veniamin Costachi si in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.