Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Iaşi » Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei- Iasi
GEKO's WorkGroup Inc.
90-690-1000

Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei- Iasi

Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei- Iasi

„Cu adâncă emoție, mi-am retrospectivat sufletul, în acest lăcaș de istorie a culturii naționale…” (George Ivașcu)

Construită, conform unor atestări documentare, în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, clădirea, care adăpostește secția de literatură veche, a fost sediul celei de a doua tiparnițe din Iași, în perioada 1679-1686. Biserica mănăstirii Trei Ierarhi, aflată în apropiere, a adăpostit prima tiparniță din Țara Moldovei, în perioada lui Vasile Lupu și a Mitropolitului Varlaam.

Într-o primă fază, documentele semnalează clădirea ca făcând parte dintre anexele Curții domnești, după mutarea capitalei de la Suceava la Iași. Până în anul 1686, în această casă a funcționat tiparnița Mitropolitului Dosoftei. De sub teascurile acestei tiparnițe, adusă din Rusia cu sprijinul spătarului Nicolae Milescu, au fost scoase la lumină cărți de o deosebită importanță pentru dezvoltarea limbii și literaturii române, precum: Dumnezeiasca Liturghie (1679), Psaltire de-nțăles a Sfântului Prooroc David (1680), Molitvenic de-nțăles (1681), Viața și petrecerea sfinților (1682-1686) și altele.

Acest Dosofteiu nu era om prost de feliu lui și era neam de mazil: prea învățat, multe limbi știa: elinește, lătinește, slovenește și altă adâncă carte și-nvățătură, deplin călugăr și cucernic și blând ca un miel. În țara noastră pe-această vreme nu era om ca acela…” (Ion Neculce)

În această clădire a fost organizată, în 1970, o expoziție reprezentativă pentru literatura română veche. Cu prilejul canonizării Mitropolitului Dosoftei (2005), numele muzeului a devenit „Sfântul Ierarh Dosoftei  – Mitropolitul”.

Sursa:http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-sfantul-ierarh-dosoftei-mitropolitul-b/istoric/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

s560x316_Muzeul_Poni_Cernatescu

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi Casa construita in anul 1839, de catre mitropolitul Veniamin Costachi si in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.