Muzeul Mihai Eminescu- Iasi
„Expoziţia permanentă M. Eminescu reprezintă, aşa cum este ea gândită şi organizată, un act de cultură cu semnificaţii deosebite. Cetate a Junimii şi a Convorbirilor literare, Iaşul are, mai mult ca oricare urbe, o datorie de conştiinţă faţă de Eminescu” (Mihai Drăgan)
Împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului îl găsea pe Eminescu fără o casă a sa la Iaşi, unde locuise o bună perioadă de timp. Ideea se reimpunea cu maximă necesitate. S-a ales, pentru concretizarea ei, nu o casă sau o cameră în care Eminescu fusese găzduit, ci locul în care însăşi amintirea poetului rămăsese, în Iaşi, o prezenţă vie, cotidiană şi perpetuă: Parcul Copou, acest sui-generis Fontainbleu al Iaşilor, vechi de peste două secole, cu arbori seculari, îndrăgit de Eminescu, loc în care trecerea sa este evocată încă de arborele preferat, teiul, devenit leitmotiv al poeziei sale. Teiul lui Eminescu este Teiul Sfânt pentru cei care vin astăzi să se cufunde o clipă în rememorări benefice şi în spiritualitatea sa.
Începutul a fost făcut prin deschiderea, într-o clădire existentă în centrul oraşului, a Expoziţiei permanente „Mihai Eminescu”. Ideea a fost unanim acceptată generând hotărârea unei construcţii noi, cu o arhitectură sugerată de coordonatele creaţiei eminesciene, funcţională cultural şi muzeal. Transpunerea în proiect a fost încredinţată arhitectului Virgiliu Onofrei. Clădirea, construită astfel, a fost inaugurată în 1989 ca un omagiu adus poetului la Centenarul morţii sale şi este, după părerea specialiştilor în domeniu din România, a zecilor de mii de vizitatori din ţară şi de peste hotare, un adevărat monument de arhitectură capabil să evoce prin sine însuşi dimensiunile creaţiei eminesciene.
Un punct de maxim interes pentru public îl constituie expoziţia de fotocopii după Caietele eminesciene, aflate în manuscris la Academia Română din 1902. Câteva piese de mobilier, de ornament şi de vestimentaţie din secolul al XIX-lea, încearcă să recreeze spaţiul Iaşului atât de iubit de poet.
Între anii 1990-2000, Muzeul „Mihai Eminescu” a adunat o bogată colecţie de artă plastică ce reuneşte nume importante precum: Richard Hette, Liviu Suhar, Sabin Bălaşa, Octav Băncilă, Ligia Macovei, Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu, Ion Neagoe, Nicolae Ciochină, Dan Covătaru, Costache Agafiţei, Dragoş Pătraşcu, Traian Mocanu, Constantin Tofan ş.a.
Sursa: http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-mihai-eminescu-h/istoric/