Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Iaşi » Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National- Iasi
GEKO's WorkGroup Inc.
muzeul national moldova 2_1

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National- Iasi

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National- Iasi

Muzeul  de  Istorie  a  Moldovei  a  mostenit  patrimoniul  si  traditiile  a  doua  muzee  mai  vechi ce au functionat la Iasi din al doilea deceniu al secolului trecut, Muzeul  de  Antichitati  si  Muzeul  Municipal.

Din anul 1954, Muzeul a primit spatiu in aripa vestica a Palatului Culturii, la parter. In prezent, Muzeul de Istorie a Moldovei este muzeu de rang national, dispunand de un patrimoniu variat, care permite reprezentarea tuturor epocilor istorice raportate la intreg spatiul carpato-danubiano-pontic si european. A fost conceput ca muzeu pilot, experienta sa stand la baza infiintarii celorlalte muzee de istorie din Moldova.

Expozitia permanenta actuala a fost inaugurata în 1997 reprezentand o variantă de expunere in care mesajul cade pe capacitatea de expresie a obiectelor originale si nu pe aceea a materialelor auxiliare sau a textilelor care supraincarcau si ideologizau discursul muzeistic anterior.

Muzeul dispune de depozite si biblioteca proprie, precum si de o sala de expozitii temporare ce poarta numele lui  Orest Tafrali, ctitorul Muzeului de Antichitati.

Muzeul de Istorie a Moldovei realizeaza doua publicatii stiintifice periodice: Cercetari istorice si Buletinul “Ioan Neculce”.

Patrimoniul muzeului numara in prezent peste 30.000 de piese, multe de valoare exceptionala, ilustrative pentru viata comunitatilor umane care au trait in spatiul est-carpatic incepând din paleolitic. Expozitia permanenta este desfasurata in spatiul a 20 de sali, pe o suprafata totala de 1470 mp.

In afara de expozitia permanenta de la Palatul Culturii, Muzeul de Istorie a Moldovei administreaza, de asemenea, urmatoarele obiective muzeale: Muzeul Unirii, de pe Strada Alexandru Lapusneanu Nr. 16, din Iasi, Muzeul Memorial “Mihail Kogalniceanu” situat pe strada Mihail Kogalniceanu, Nr. 11, din Iasi, Palatul Memorial “Al. I. Cuza” de la Ruginoasa, 63 km de Iasi, pe soseaua Iasi-Pascani, precum si Rezervatia Arheologica de la Cucuteni, din comuna Cucuteni, judetul Iasi, la 10 km de orasul Targu Frumos.

Sursa: http://www.palatulculturii.ro/muzeuistorie.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

s560x316_Muzeul_Poni_Cernatescu

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi Casa construita in anul 1839, de catre mitropolitul Veniamin Costachi si in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.