Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Ialomiţa » Muzeul Agriculturii Slobozia – Ialomita
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-5348_1

Muzeul Agriculturii Slobozia – Ialomita

Muzeul Agriculturii Slobozia – Ialomita

„Într-un fost magazin de mobilă funcţionează un muzeu mai puţin obişnuit care se numeşte Muzeul Agriculturii. La prima vedere eşti tentat să zici, iată încă un muzeu etnografic. Muzeul Agriculturii este şi asta, dar în acelaşi timp e mult mai mult.
Muzeografii de aici şi-au luat foarte în serios misiunea de a institui în Slobozia ritualuri ale vieţii culturale urbane, de a face din muzeu un loc unde ai mereu ceva nou de văzut.
Fiecare artefact expus în muzeu este înţeles ca parte a unui context istoric, economic, social, cultural, religios care trebuie reactualizat în forme în care didacticismul, metaforicul, poeticul, simbolicul se amestecă fertil.
O mare diversitate de procedee şi tehnici muzeologice este chemată să readucă la viaţă obiectul.
Mediul iniţial neutru, rece, aseptic, al muzeului se animă prin scenografii ingenioase care rivalizează cu locurile originare din care obiectele au fost dislocate.
Obiectul devine centrul unor cercuri concentrice de semnificaţii, sugerate pe cele mai diverse căi. Se apelează la tot ce poate declanşa sugestia, completa informaţia, îmbogăţi potenţialul expresiv al obiectului.
Fotografia documentară, proiecţiile de filme documentare sau diapozitive, documente de epocă sunt chemate să sprijine acest proces de încărcare semantică a obiectului în acelaşi timp obiectul este lăsat totuşi să respire, să-şi trăiască propria viaţă estetică.
O secţiune a muzeului se numeşte Casa Pâinii şi aici din nou perspectiva antropologică se întâlneşte cu cea estetică. (…)
Muzeul Agriculturii e nu numai un muzeu al tehnologiei arhaice, ci şi de arheologie industrială. Au fost aduse aici de prin toată ţara tractoare, treierătoare, tot felul de maşini agricole şi nu numai, dintre cele mai vechi, importate la sfârşitul secolului al XIX-lea sau produse în uzinele româneşti în aceeaşi epocă, la Reşiţa sau Sibiu. (…)
Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Naţional al Agriculturii, şi colaboratorii săi, au avut ideea de a organiza în spaţiul destul de puţin convenţional al acestui muzeu, expoziţii de artă contemporană”.

Sursa: http://www.muzeulagriculturii.ro/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

IMG_4321

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Ialomita

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Ialomita Muzeul Județean Ialomița a fost înființat în a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.