Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Iaşi » Muzeu Bojdeuca lui Ion Creangă- Iasi
GEKO's WorkGroup Inc.
36330_1377327033

Muzeu Bojdeuca lui Ion Creangă- Iasi

Muzeu Bojdeuca lui Ion Creangă- Iasi

„Bojdeuca de căsuță” cum o numeşte însuşi Ion Creangă (1837-1889), construită înainte de anul 1850, în mahalaua Ţicău, „ce-i mai zic şi Valea Plângerei”, a devenit muzeu memorial (primul muzeu memorial literar din România) la 15 aprilie 1918.

„În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară şi pe vremea asta, în 18 spre 19 septembrie. De aveţi răbdare, că bunătate întotdeauna aţi avut, veţi întreba poate, unde-i bojdeuca mea? Vă voi răspunde respectuos: în mahalaua Ţicău, ce-i mai zic şi Valea plângerei, strada Ţicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, când sunt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede, şi la secetă geme colbul pe dânsa). Iar bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povârnită spre cădere pe zi ce merge, de n-ar fi rezămată în vreo 24 de furci de stejar şi acelea putrede. Iarna dorm într-o odăiţă toată hrentuită, iar vara într-un cerdăcel din dos, începând de pe la maiu şi sfârşind pe la octomvrie, când este vremea bună cum îi acum. Aşa m-am deprins. Răposatul Conta şi Lambrior ştiau căsuţa mea. Pompiliu, d-l. Nica şi mai ales bietul Eminescu, de asemenea”. (Scrisoare a lui Ion Creangă către Titu Maiorescu, din 19 septembrie 1887)

Căsuţa de pe strada Ţicăul de Sus nr. 4 l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, după ce fusese răspopit. Humuleşteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină, în cealaltă cameră, pe Ecaterina Vartic.

Toate Poveştile şi Amintirile din copilărie au fost scrise în Bojdeuca din Ţicău. În anul 1876, o jumătate de an, Mihai Eminescu a locuit aici, trăind „fără pic de gânduri rele” împreună cu Ion Creangă, cu personajele lui, viaţa adevărată pe care o visa.

În bucătarie se află cuptorul cu hornul asemănător celui de la casa părintească din Humuleşti, măsuţa de lemn cu trei picioare, cuptorul, icoana – amintire de la mama sa, portretul Tincăi Vartic şi alte obiecte memoriale originale. În camera de lucru pot fi revăzute masa de lucru, cu pagini scrise de Creangă, lampa, tocul, călimara, nisiperniţa, scrinul amintind de cel al lui Eminescu, „biblioteca”, portretul original pictat de V. Muşneţanu, precum şi multe alte obiecte originale. Cerdacul din spatele Bojdeucii, de unde Creangă şi Eminescu priveau dealurile Ciric şi Şorogari, dar şi „pe cerul plin cu minunăţii”, aminteşte această tulburătoare prietenie. Aici petreceau cei doi ceasuri fără pereche, aici Eminescu povestea lui Creangă „atâtea lucruri frumoase…  frumoase…”.

Clădirea care găzduieşte Expoziţia documentară Viaţa şi opera lui Creangă, biblioteca şi fondul documentar constituit începând cu 15 aprilie 1918, ca şi amfiteatrul în aer liber (proiect realizat de arhitectul ieşean Virgiliu Onofrei) au fost construite în perioada 1984-1989 şi inaugurate la 11 iunie 1989.

Cel mai vizitat muzeu din Iaşi, Bojdeuca „Ion Creangă”, se înfăţişează vizitatorilor din ţară şi străinătate nu ca o arhivă, ori ca o colecţie de documente vechi, originale, ci ca o sinteză vie, ca o oglindă modernă a vieţii şi operei unui mare creator român şi a lumii româneşti  şi europene în care a trăit Ion Creangă.

Sursa: http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-ion-creanga-bojdeuca-9/istoric/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

s560x316_Muzeul_Poni_Cernatescu

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi

Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi Casa construita in anul 1839, de catre mitropolitul Veniamin Costachi si in …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.