Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Giurgiu » Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu
GEKO's WorkGroup Inc.
images

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu

Primele preocupări muzeistice la Giurgiu sunt legate de personalitatea plurivalentă a lui Nicolae Droc-Barcian, directorul Gimnaziului. Acesta înfiinţează în 1876 o grădină botanică, iar în 1883 un muzeu şcolar de ştiinţele naturii. îmbogăţit succesiv cu piese arheologice şi documente, patrimoniul acumulat s-a pierdut în urma distrugerii oraşului din 1916.

Muzeul judeţean a fost înfiinţat în 1934, printr-o hotărâre a Prefecturii de Vlaşca. La sugestia savantului Ion Andrieşescu, i s-a dat numele primului profesor de arheologie al Universităţii din Iaşi, giurgiuveanul Teohari Antonescu. In fruntea instituţiei a fost numit, cu titlu onorific, tânărul profesor Dumitru Berciu, care a condus-o până în 1948. După un hiatus de doi ani, ea a fost reînfiinţată şi dezvoltată pe parcursul a două decenii, de către profesorul Gheorghe Rădulescu, absolvent de Belle-Arte, ajutat de muzeograful-restaurator Mihai Ionescu.

Intre 1950 şi 1980 muzeul a fost pe rând raional, municipal şi secţie fără personalitate juridică. A redevenit judeţean în 1981, în urma corecturii aduse reformei teritorial-administrative, cu secţii de istorie şi etnografie şi Oficiu pentru patrimoniu cultural naţional. Intre 1977-1990 expoziţia lui permanentă s-a numit “Muzeul luptei pentru independenţa poporului român”. Din 1993 îşi reia patronul antebelic, iar între 1999-2005 se reface expoziţia secţiilor de arheologie şi istorie.

Prin retrocedarea localului secţiei de etnografie din comuna Floreşti-Stoeneşti, patrimoniul acesteia a fost adus la Giurgiu, unde s-a inaugurat o nouă expoziţie permanentă la sfârşitul anului 2006. Din anul 2003 în administrarea Muzeului judeţean a intrat şi Casa memorială a poetului Petre Ghelmez din comuna Gogoşari.

Înfiinţată în 1950, odată cu fondarea muzeului raional Giurgiu, expoziţia secţiei de istorie a fost reorganizată în anul 1977, cu ocazia Centenarului Independenţei, prezentând momente importante ale războiului dintre anii 1877-1878. Tematica este păstrată până în anul 2003, când se revine la prezentarea istoriei locale, prin reliefarea principalelor momente din evoluţia cetăţii Giurgiu şi a zonei înconjurătoare, de la epoca medievală până la Marea Unire din 1918.

Sunt prezentate înfiinţarea oraşului Giurgiu, perioada luptelor purtate de Mihai Viteazul cu Imperiul Otoman, monumente istorice (mânăstiri, biserici, edificii laice) dar şi unele mărturii ale modernităţii (sec. XVII – XVIII) create până la eliberarea Giurgiului, în urma păcii de la Adrianopole (1829).
Momentele semnificative ale istoriei moderne româneşti sunt exemplificate prin prezentarea contribuţiei localnicilor la evenimentele din anul 1848, la războiul de independenţă din 1877-1878, precum şi la primul război mondial (1916-1918).

Totodată sunt subliniate realizările care individualizează Giurgiu la nivel naţional: prima corabie construită în Principatele Române (Mariţa, 1834), prima linie de telegraf (1853), prima cale ferată (1869), primul pod în curbă din Europa (Bizetz, 1906).

Începutul secololui al XX-lea este ilustrat în expoziţie prin etalarea unor piese tehnice şi de mobilier, şi a unor creaţii artistice reprezentative (artă decorativă, pictură).
Aportul adus de Giurgiu la epopeea primului război mondial este atestată de calitatea de oraş martir decorat cu „Crucea de război franceză”, datorită distrugerilor suferite în timpul ocupaţiei Puterilor Centrale (noiembrie 1916 – noiembrie 1918), decoraţie prezentă în expoziţie.

Secţia valorifică şi comunică patrimoniul prin expoziţii (temporare şi itinerante) şi în cadrul manifestărilor ştiinţifice. Colecţiile importante sunt cele de carte veche (unicate), numismatică (tezaure), fotografii, arme, artă plastică şi decorativă (pictură romanească), ceramică (faianţă europeană şi extrem orientală din secolul XIX).

Sursa: http://www.muzeulgiurgiu.ro/?page_id=27

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Episcopie2

Muzeul Episcopiei Giurgiului

Muzeul Episcopiei Giurgiului COLECTIA DE OBIECTE BISERICESTI A MUZEULUI EPISCOPIEI GIURGIULUI Vlasca, binecuvântata de Dumnezeu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.