Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Giurgiu » Muzeul Episcopiei Giurgiului
GEKO's WorkGroup Inc.
Episcopie2

Muzeul Episcopiei Giurgiului

Muzeul Episcopiei Giurgiului

COLECTIA DE OBIECTE BISERICESTI A MUZEULUI EPISCOPIEI GIURGIULUI

Vlasca, binecuvântata de Dumnezeu cu pamânt roditor, scaldat de apele batrânului fluviu si încalzit de soarele atât de darnic cu lumina sa, cu paduri dese si mari, a fost mereu râvnita de multi si cotropita neîncetat.

Istoria sa multimilenara, venita din îndepartatul mezolitic si dovedita prin numeroasele vestigii arheologice, pastreaza marturii incontestabile ale continuitatii vietii pe aceste meleaguri.

Este remarcabila statornicia acestor locuitori atât de încercati care, au avut puterea ca dupa fiecare prabusire sub loviturile vrajmasilor, sa se ridice din nou cu mai multa dârzenie, sa-si refaca gospodariile pârjolite si sa-si are ogoarele udând tarâna cu sudoarea fruntii dar si cu lacrimile varsate pentru cei ce au murit aparând aceasta glie.

În ceea ce priveste atestarea documentara a Giurgiului, orasul este amintit prima data în Codex Latinus Parisinus din 1394, iar peste câtiva ani, la 23 septembrie 1403, un document semnat de Mircea cel Batrân aminteste, de asemenea, de acest oras.

Important nod comercial, pozitia lui fiind remarcata de genovezi, Giurgiu devine în scurt timp o regiune înfloritoare. Cucerit apoi de Imperiul Otoman în 1420, istoria sa va include si cei aproape 400 de ani de asuprire.

Multe sunt urmele acelor vremuri, dar Turnul cu ceas ridicat de turci în anul 1700 pentru a vedea de departe apropierea ostilor române, se pastreaza si azi în mijlocul orasului, ca o marturie graitoare a unei istorii care a marcat adânc viata acestui popor.

Si daca prin multimea lor unii au putut strivi sub copitele cailor pamântul, si le-au putut smulge agoniselile, credinta din suflete nu le-au putut-o lua, sufletele vlascenilor nu le-au putut vinde sau cumpara.

Sursa: http://episcopiagiurgiului.ro/Index/index.php?dir=Muzeu&page=bisericesti

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

images

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu Primele preocupări muzeistice la Giurgiu sunt legate de personalitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.