Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Harghita » Muzeul bisericesc de la Mănăstirea Toplița- Harghita
GEKO's WorkGroup Inc.
rohia-muzeul-(3)

Muzeul bisericesc de la Mănăstirea Toplița- Harghita

Muzeul bisericesc de la Mănăstirea Toplița- Harghita

Muzeul manastirii a fost sfintit la 30 mai 1995, in prezenta lui Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei. Majoritatea exponatelor au fost adunate de Arhimandritul Mihail Goia, un merit deosebit avandu-l Episcopia de Alba-Iulia in frunte cu vrednicul intru pomenire Emilian Birdas.

Un tanar calugar din partea locului, astazi Arhimandritul Mihail Goia, ajungand staret al manastirii, mergand pe urmele marilor sai inaintasi, a adunat cu ravna si migala, ca un bun cunoscator, tot ceea ce exprima, in forme specifice, spiritul ortodox si romanesc in zona Toplitei.

Expozitia permanenta a muzeului cuprinde un important fond de icoane pe lemn, datand din secolul al XVIII-lea. Dintre acestea mentionam, in chip deosebit, fragmentele tamplei bisericii Manastirii Doamnei, pictata in anul 1755, de mesterul zugrav Andrei din Sunfalau, precum si icoanele imparatesti pictate de acelasi zugrav.

Icoane pe lemn de o valoare asemanatoare si tot de la mijlocul secolului al XVIII-lea provin de la vechile biserici din Toplita si Stanceni. Unele dintre icoanele expuse au fost pictate de un alt renumit mester transilvanean, Pavel Dumbravean.

Icoanele pe lemn din secolul al XVII-lea si din primele decenii ale veacului urmator sunt legate in mod direct de arta iconografica ortodoxa din centrul Transilvaniei, lucrari similare fiind frecvente in bisericile din satele de pe Mures si Tarnave.

Sunt prezentate fragmente ale vechii catapetesme a bisericii din lemn a manastirii, cea pictata in 1847 de mesterul Gligorie din Targul Pietrii (Piatra Neamt). Se remarca icoana imparateasca Iisus Hristos Arhiereu si imparat, flancat de Sfintii Apostoli, icoana Maica Domnului cu Pruncul, flancata de prooroci, precum si temele iconografice rare in pictura de sevalet, ca Lupta dintre Nestor si Lie, Maica Domnului in rug, Duminica Orbului. Ducerea Sufletului celui drept, Izvorul Maicii Domnului etc.

Muzeul detine o valoroasa colectie de icoane pe sticla, din care sunt expuse cateva exemplare reprezehtative pentru sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. Ne referim in special la icoana Maica Domnului cu Pruncul, provenind de la biserica din Galautas, care poate fi atribuita marelui iconar Popa Sandu din Iernuteni.

Printre valorile deosebite, semnalam icoana Invierea lui Iisus, care provine din biserica de la Porumbenii Mari. Din a doua jumatate a secolului al XIX-lea se remarca icoanele pe sticla reprezentandu-l pe Sfantul Ilie, precum si icoana Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Expozitia muzeului prezinta un mare numar de carti religioase ortodoxe, unele dintre ele fiind unicate sau raritati nationale. Ne referim in special la fragmentele din Psaltirea tiparita in anul 1544 la Milesevo (Serbia) si la manuscrisul cazaniei lui Varlaam, caligrafiat la finele secolului al XVII-lea de erei Mihail, ambele provenind de la biserica parohiei Imper, precum si Cazania lui Varlaam, tiparita la Iasi in 1643, si Evanghelia de la Bucuresti din 1682. Colectia cuprinde numeroase carti tiparite in secolul al XVIII-lea si in prima jumatate a secolului al XIX-lea in toate centrele tipografice ale vremii.

Muzeul prezinta, de asemenea, o serie de obiecte liturgice din metal pretios sau comun, precum: potirul si discul bisericii Manastirii Doamnei, din secolul al XVIII-lea; sfesnice, cruci sculptate in lemn si ferecate in metal, candele de argint si alama de la mijlocul secolului al XIX-lea; agheazmatarul de argint daruit de Episcopul Conon Donici; Evanghelia ferecata in argint, din secolul al XVIII-lea.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-toplita-67989.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

muzeul-secuiesc-al-ciucului-1858

Muzeului Secuiesc al Ciucului din Castelul Mikó din Miercurea Ciuc- Harghita

Muzeului Secuiesc al Ciucului din Castelul Mikó din Miercurea Ciuc- Harghita Istoria muzeului ca instituţie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.