Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Hunedoara » Muzeul Aurului din Brad- Hunedoara
GEKO's WorkGroup Inc.

Muzeul Aurului din Brad- Hunedoara

Muzeul Aurului din Brad- Hunedoara

 Adresa: FILIALA BRADMIN S.A. – MUZEUL AURULUI

Str. Independentei nr. 3
Loc. Brad, Cod. 335200, Judetul Hunedoara
Telefon/fax: 0254 – 612 300

Un punct de atractie deosebit pentru cei care cãlãtoresc prin Muntii Apuseni este Colectia mineralogicã din Brad, cunoscutã sub numele de “Muzeul Aurului”. Ea apartine Filialei Bradmin a Companiei nationale “MINVEST” SA din Deva si a fost fondatã în urmã cu mai mult de 100 de ani, timp în care s-au adunat peste 2000 de exponate din foarte multe tãri de pe toate continentele. Între acestea se remarcã în mod deosebit cele cu aur nativ, provenite din minele din Muntii Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colectii din lume.

Desi a avut întotdeauna un caracter particular, cu un orar de vizitare limitat la programul de lucru al unitãtii care îl gestioneazã, colectia a fost vizitatã de un mare numãr de persoane. Elevi, studenti sau iubitori ai frumusetilor naturii, specialisti în domeniul geologiei si mineritului, personalitãti ale vietii culturale, politice si stiintifice din tarã si de peste hotare, care au rãmas impresionati de frumusetea deosebitã a exponatelor si de valoarea stiintificã a multora dintre ele. Mãrturie stau numeroasele impresii înscrise de acestia în registrele de vizitatori, cel mai vechi pãstrat fiind din anul 1912.

Colectia începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existenta omului în urmã cu 5000 de ani si a unei activitãti de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte si obiecte vechi folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor douã secole, precum si imagini fotografice sugestive privind aceste activitãti.

În sãlile muzeului vizitatorul are prilejul de a cunoaste aurul într-o ipostazã ineditã, aceea de minereu, în care el apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sua concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule si rarele combinatii chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanitul si nagyagytul s-au identificat pentru prima datã în lume în zãcãminte din Muntii Apuseni.

majoritatea zãcãmintelor de aur din România se regãsesc în muzeu cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizatii. Zãcãmintele din zona Bradului sunt cel mai bine reprezentate, de aici provenind si cele mai spectaculoase foorme. Între acestea se remarcã unele care sugereazã vizitatorului plante, animale sau alte obiecte: frunze, flori, sarpe, cãtel, aripi de pasãre, tun, harta României.

Muzeul prezintã în continuare o colectie mineralogicã generalã, cu peste 800 exponate provenind din foarte multe tãri. Organizatã pe criterii stiintifice, ea începe cu notiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietãti fizice dupã care pot fi determinate, fiind expuse în continuare dupã criteriul compozitiei chimice.

Se începe cu elemente native si continuã cu sulfuri metalifere, sãruri halogenate, oxizi, sãruri oxigenate (carbonati, sulfati, silicati, etc) si se încheie cu o interesantã vitrinã în care sunt prezentate câteva dintre mineralele care au fost identificate pentru prima oarã în lume în zãcãminte din România.

Prin varietatea formelor si a culorilor, aceste minerale încântã privirea si creeazã o stare de multumire pentru cei care doresc sã-si lãrgeascã orizontul cunostintelor despre naturã în general si lumea mineralã în special.

Colectia poate fi vizitatã de marţi până duminică între orele 9,00 si 17,00, lunea fiind închis.

Sursa: http://www.primariabrad.ro/index.php/publisher/articleview/frmArticleID/21/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Muzeul Mineritului Petrosani- Hunedoara

Muzeul Mineritului Petrosani- Hunedoara Cladirea care adaposteste astazi Muzeul Mineritului din Petrosani a fost construita …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.