Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Gorj » Muzeul arhitecturii populare- Gorj
GEKO's WorkGroup Inc.
foto_video_muzeul_arhitecturii_populare_din_gorj_incursiune_in_lumea_de_a_medium

Muzeul arhitecturii populare- Gorj

Muzeul arhitecturii populare- Gorj

Curtişoara localitate situată la numai 10 km nord de Târgu-Jiu, capitala judeţului Gorj, pe partea dreapta a şoselei naţionale care beneficiind şi de amplasarea într-un cadru natural de excepţie care reproduce la scara mai mică aproape toate formele de relief, muzeul cu o suprafaţa de cca. 13 ha s-a coagulat în jurul unei parţi a domeniului familiei Cornoiu, moştenitoarea culei construită la începutul secolului al XVIII-lea, actualmente cea mai mare şi mai bine păstrata construcţie de acest tip din Oltenia.
Inaugurată în anul 1975 muzeul şi-a îmbogăţit permanent colecţia de patrimoniu constituind un sprijin important pentru cei interesaţi de lumea satului în general şi de cultura populara gorjenească, în special.
În acest cadru cele doua biserici: prima o ctitorie a Balasei Cornoiu de la 1821 cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, a doua aparţinând familiei Tătărescu, strămutate în anul 2002 de la Poiana Rovinari, precum şi fântâna Sf. Arhangheli (1896) sunt cele mai bune modele pentru a înţelege relaţia privilegiată a familiilor romaneşti de neam cu Dumnezeu. Această virtute a înnobilat şi ţăranul care prin ingeniozitatea sa probată de gospodăriile strămutate aici din (secolele XVIII-XX), s-a transformat în izvor al inspiraţiei brâncuşiene.
Toate acestea, şoapta frunzelor arborilor seculari sau murmurul unui izvor şi multe altele transforma vizitatorul din simplu observator în participant la ceea ce se poate numi: viata satului. şerpuieşte către Valea Jiului, comună bogată, care îşi află numele în negura evului mediu, fiind probabil reşedinţa unei autorităţi locale, găzduieşte în zilele noastre Muzeul arhitecturii populare din Gorj.
Sursa: http://www.muzeulgorjului.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Lidija 9

Muzeul Tudor Arghezi – Targu Carbunesti- Gorj

Muzeul Tudor Arghezi – Targu Carbunesti- Gorj Turiştii sunt întâmpinaţi la muzeu cu uşa încuiată, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.