Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Bihor » Muzeul Țării Crișurilor- Oradea
GEKO's WorkGroup Inc.
zilele-muzeului-tarii-crisurilor-2014-la-oradea-i99891

Muzeul Țării Crișurilor- Oradea

Muzeul Țării Crișurilor- Oradea

Secţiile de Istorie şi Arheologie ale Muzeului Ţării Crişurilor deţineau la 31 decembrie 2010 un patrimoniu de 224.161 de piese muzeale aparţinând colecţiilor de piese tridimensionale, colecţiei de numismatică (inclusiv medalii, decoraţii şi plachete), colecţiilor documentare şi colecţiei de carte veche.

Colecţia generală de piese documentare este alcătuită din: documente istorice diverse (23%); fotografie istorică (20%); invitaţii şi programe (20%); afişe (15%); periodice (10%); carte documentară (5%), documente referitoare la istoria instituţiei (2%); planuri, hărţi şi grafică istorică (2%).

Secţia de Istorie

Secţia de istorie deţine următoarele colecţii:

Colecţiile de documente conţin documente emise de oficialităţile statului, de instituţii de învăţământ şi de cultură, de instituţii bancare, de întreprinderi economice, dar şi de persoane particulare, cu o valoare deosebită pentru reconstituirea istoriei medievale, moderne şi contemporane a acestui spaţiu geografic. Amintim documentele referitoare la revoluţia din 1848-1849, la primul război mondial şi Unirea din 1918, la evenimentele celui de-al doilea război mondial.

Colecţia de fotografie istorică, cu piese începând din anii ’60 ai secolului XIX şi până azi, ilustrează realităţi din Oradea şi alte localităţi, unele reprezentând clădiri şi monumente astăzi dispărute, cărţi poştale ilustrate, fotografii de familie. Colecţia este importantă din punct de vedere documentar, dar şi din punct de vedere al istoriei fotografiei, conţinând fotografii timpurii din anii ’60 ai sec.XIX, fotografii realizate în tehnici speciale etc.

Colecţia de planuri, hărţi şi grafică istorică conţine stampe, gravuri, desene, hărţi şi atlase vechi din secolele XVI-XIX, cu referire la Oradea şi Bihor, dar şi la un spaţiu mai larg, în principal central-european.

O colecţie deosebită este aceea de istoria instituţiei, care cuprinde documente deosebit de valoroase cu privire la începuturile şi evoluţia instituţiei muzeale orădene începând de la 1872 până la zi.

Colecţia de arme cuprinde atât arme albe şi accesorii, cât şi arme de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană.

Colecţia de carte veche cuprinde în principal carte veche străină din secolele XVI-XVIII, mai ales cu tematică istorică şi religioasă, dar şi carte veche românească de sec. XVII-XVIII. Menţionăm ca piese de excepţie trei tipărituri din perioada 1643-1661 aparţinînd vechii tipografii din Oradea, dintre care una fiind celebra Biblie tipărită în 1660-1661.

Dintre obiectele de epocă modernă şi contemporană menţionăm ceasurile, instrumentele şi aparatele muzicale vechi, precum şi aparatura veche (aparate de fotografiat, maşini de scris, fonograf, aparat de proiecţie cinematografică etc.). O menţiune aparte pentru colecţia memorială Aurel Lazăr şi pentru colecţia de istoria farmaciei. La toate acestea se adaugă o gamă foarte largă şi diversă de obiecte de uz cotidian.

Sursa: http://www.mtariicrisurilor.ro/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

muzeul-militar-na-ional-regele-ferdinand-i-filiala-oradea-1131

Muzeul Militar- Oradea

Muzeul Militar- Oradea Muzeul are o istorie destul de lungă, de peste 100 de ani, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.