Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Cluj » Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei- Cluj
GEKO's WorkGroup Inc.
noaptea-muzeelor-la-cluj-arta

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei- Cluj

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei- Cluj

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI din Cluj-Napoca este continuatorul celei dintai asociatii muzeale din Transilvania, Asociatia Muzeului Ardelean, infiintata in anul 1859.
     Sub obladuirea acestei asociatii s-au constituit colectii de antichitati (peste 24.000 piese arheologice si numismatice), botanica, zoologie si mineralogie.
      Toate aceste colectii au trecut, in 1872, in administrarea universitatii clujene, infiintata in acel an.  Dupa Unirea din 1918, si anume din 1929, colectia de antichitati a fost preluata de catre Institutul de Studii Clasice.
      Muzeul se va deschide pentru public in anul 1937 in actuala incinta (Str. C. Daicoviciu nr. 2), prezentand vizitatorilor colectii de antichitati, ceramica medievala si moderna, un lapidar medieval, o pinacoteca si o colectie etnografica.
      Din 1948, colectiile de mai sus au functionat in cadrul Academiei Romane, Filiala Cluj. Pinacoteca si colectia etnografica vor sta la baza infiintarii altor doua muzee clujene, cel de arta si de etnografie.
      In urma HCM 1377 din 31 decembrie 1962 Muzeul de Istorie incepe sa functioneze ca institutie de sine statatoare (data oficiala a constituirii Muzeului de Istorie: 1 ianuarie 1963), in subordinea Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta.
      Din 1994 muzeul este clasificat de importanta nationala. 
      In prezent, patrimoniul muzeului nostru numara peste 400.000 de obiecte, cuprinzand numeroase unicate, piese rare sau de valoare exceptionala. 
      Muzeul dispune si de un cabinet numismatic, de o colectie de istorie a farmaciei, precum si un bogat tezaur, deschis in anul 1999, la sediul muzeului.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca este o institutie publica de cultura, de importanta nationala, fara scop lucrativ, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, fiind finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.

Continuatorul celei dintai asociatii muzeale a Transilvaniei, infiintata in 1859, muzeul nostru incepe sa functioneze ca institutie de sine statatoare din 1 ianuarie 1963, in urma HCM 1377 din 31 decembrie 1962.

In prezent patrimoniul muzeului numara peste 400.000 de piese, cuprinzand numeroase unicate, piese rare sau de valoare exceptionala.

Muzeul dispune si de un cabinet numismatic, de o colectie de istorie a farmaciei, precum si un bogat tezaur, deschis in anul 1999, la sediul muzeului.

Program de vizitare:

*Expoziţia de bază: (la sediul central, Str. C. Daicoviciu nr.2) închis pe perioadă nedeterminată

*Tezaur: (la sediul central, Str. C .Daicoviciu nr.2) închis pe perioadă nedeterminată

* Expoziţii temporare: (la sediul central, Str. C. Daicoviciu nr.2) vezi secţiunea evenimente

*Colecţia de Istorie a Farmaciei: (P-ţa Unirii nr.28) luni, marţi, miercuri, vineri, sâmbătă: ora 10-16; joi: ora 12-18

Sursa: http://www.istoria-transilvaniei.ro/DocumenteHtml.aspx?keyword=informatii

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

m_arta-275x219

Muzeul “Emil Isac” din Cluj-Napoca

Muzeul “Emil Isac” din Cluj-Napoca Clujul adăposteşte, fără îndoială, unele dintre cele mai frumoase muzee …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.