Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Bihor » Muzeul Memorial Aurel Lazar- Oradea
GEKO's WorkGroup Inc.
muzeul-aurel-lazar

Muzeul Memorial Aurel Lazar- Oradea

Muzeul Memorial Aurel Lazar- Oradea

Muzeul Memorial Aurel Lazăr a fost deschis la data de 01. 12. 2008, ca o secţie a Muzeului Ţării Crişurilor, în casa în care a trăit acesta.

Imobilul, de pe strada Aurel Lazăr, nr. 13, în care este amplasat Muzeul Memorial Aurel Lazăr, nu are nimic ieşit din comun, este o clădire, cum sunt multe pe aceeaşi stradă, renovată ce-i drept recent (cred că anul acesta s-au terminat lucrările), construită la sfârşitul secolului al XIX-lea Nu se cunoaşte dacă a fost construită chiar de Aurel Lazăr, însă acesta a locuit în ea.

Cert este că, în acest imobil, la 12. 10. 1918, a fost semnată Declaraţia de Autodeterminare a românilor din Transilvania, în camerele dinspre curte, deoarece peste drum erau clădiri ale autorităţilor Imperiului Austro-Ungar (împrejurare expusă de d-na Cornelia, muzeograful ce m-a însoţit în vizita pe care am făcut-o la muzeu).

Muzeul se întinde pe parcursul a 4 camere (nu întreg imobilul), în primele două organizându-se expoziţii temporare (în condiţiile în care, Muzeul Ţării Crişurilor, este închis din 2006), la ora la care am fost eu, fiind vernisată expoziţia “Primăvara Întregirii”, eveniment inclus în manifestările prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la eliberarea municipiului Oradea de către Armata Română, pe 20 aprilie 1919, unde sunt expuse fotografii, arme, costume populare şi militare din perioada Primului Război Mondial.

Celelalte 2 camere, sunt dedicate integral, celui ce a fost şi a reprezentat pentru Oradea şi România, Aurel Lazăr. Acestea sunt mobilate cu piese de mobilier, donate de nora lui Aurel Lazăr (acesta avut un fiu, Valer parcă, ce nu a avut urmaşi), cu precizarea că, biroul la care s-a semnat Declaraţia, este expus la Alba Iulia, în Muzeul Unirii, la Oradea fiind expus un alt birou de epocă. Mai găsim fotografii şi tablouri ce ne prezintă activitatea lui Aurel Lazăr (credeţi-mă pe cuvânt, că a avut o activitate foarte intensă, politică, administrativă, juridică şi culturală).

Un plus şi un mare BRAVO, pentru personal, muzeografa, d-na Cornelia m-a plimbat prin muzeu şi mi-a prezentat/explicat tot, chiar dacă eram singur în muzeu. Dacă mergeţi acolo, lăsa-ţi maşina în orice parcare de pe drum, în zona muzeului, cu greu o să găsiţi loc de parcare.

Sursa: http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/oradea,420,1234/muzee-oradene,6275/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__10664.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

muzeul-militar-na-ional-regele-ferdinand-i-filiala-oradea-1131

Muzeul Militar- Oradea

Muzeul Militar- Oradea Muzeul are o istorie destul de lungă, de peste 100 de ani, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.