Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Bacău » Muzeul Etnografic din Mioveni- Bacau
GEKO's WorkGroup Inc.

Muzeul Etnografic din Mioveni- Bacau

Muzeul Etnografic din Mioveni- Bacau

Situat pe malul stâng al Argeşelului, satul Racoviţa este atestat documentar la 29 decembrie 1532, de către voievodul Vlad Vintilă.
Dominând platoul din apropierea râului, prin silueta sa neobişnuită, Cula Racoviţa a înfruntat, de circa două secole, vicisitudinile vremurilor.
Informaţiile referitoare la momentul edificării culei sunt contradictorii. O inscripţie datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea incizată pe o placă fixată pe peretele sudic, consemna următoarele elemente de referinţă cu privire la istoricul construcţiei: “Zidită în anul 1806 septembrie 18, arsă în anul 1877 decembrie 13, renovată în anul 1878 iunie 15″.
Acceptând ca exactă datarea menţionată, se poate atribui, în acest caz, ctitorirea casei-citadelă din Racoviţa, polcovnicului Nicolae Racoviceanu.
Compartimentat în două camere egale ca suprafaţă, cu legătură directă între ele, parterul are acces din exterior asigurat printr-o deschidere practicată în peretele vestic, iar, spre etaj, pe o scară interioară aplasată în camera de nord-est.
Necesitatea includerii monumentului în circuitul de vizitare, pentru asigurarea conservării sale în condiţii optime, a fost conştientizată iniţial de către specialiştii de la Muzeul Goleşti care au amenajat o expoziţie reprezentativă de ceramică populară cu piese provenind din principalele centre ceramice ale zonei etnoculturale Argeş-Muscel.
Cula Racoviţa este, actualmente, “Muzeul Ţăranului Român” organizat, cu eforturi apreciabile, la 20 septembrie 1970, de către distinsul profesor de matematică şi fizică, Constantin I. Năstase, în memoria părinţilor săi.
În acest fatastic demers de a da viaţă unui monument medieval în ruină, distinsul profesor a fost ajutat de către fiul său, Constantin C. Năstase, un intelectual entuziast, care a moştenit, de la părinţi, respectul pentru zestrea culturală a neamului românesc.
Organizatorii muzeului s-au bucurat de un sprijin substanţial din partea unor colaboratori şi donatori generoşi: colonelul farmacist Gheorghe Săvulescu, familia Petre Siminel din Sibiu, elevii Şcolii de 10 ani Racoviţa, locuitorii din Mioveni şi Racoviţa ş.a.
Conceput ca “un moment din stilul de viaţă al ţăranului român, spre aducere aminte generaţiilor viitoare”, Muzeul Etnografic din Cula Racoviceanu a fost amenajat pe structura asemănătoarelor secţii: port popular, îndeletniciri, numismatică, obiecte de artă, mărturii religioase, ceramică, arme, elemente de artă populară, unelte de tâmplărie şi dogărie, însumând peste 800 de exponate care “degajă un aer de taină, mister şi de respect faţă de tradiţiile şi obiceiurile locuitorilor acestor meleaguri”.

Sursa: http://toma-cristi.blogspot.ro/2012/01/cula-racovita-muzeul-etnografic-mioveni.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

muzeu2

Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea din Bacău

Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea din Bacău Primul muzeu de istorie si stiinte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.