Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Cluj » Muzeul “Emil Isac” din Cluj-Napoca
GEKO's WorkGroup Inc.
m_arta-275x219

Muzeul “Emil Isac” din Cluj-Napoca

Muzeul “Emil Isac” din Cluj-Napoca

Clujul adăposteşte, fără îndoială, unele dintre cele mai frumoase muzee şi case memoriale din România. În marele centru cultural se află şi muzeul închinat lui Emil Isac, un personaj marcant al literaturii progresiste transilvănene din secolul XX.

Casa memorială este situată pe strada care poartă acelaşi nume al celebrului poet şi politician – Emil Isac (care a trăit în perioada 1881 – 1954). În această clădire din Cluj a locuit şi a creat poetul timp de mai bine de cinci decenii. În toată această perioadă, personaje celebre au trecut pragul casei sale. Printre acestea merită menţionaţi Ion Luca Caragiale, George Coşbuc ori Bogdan Petriceicu-Haşdeu.

“La umbra plopilor”, scrisă în anul 1903, a fost poezia de debut a autorului. Au urmat mai apoi multe colaborări cu revistele de specialitate ale vremii, care i-au adus o cariera fructuoasă. „Pe lângă apa care trece”, “Ochii tăi albaştri” ori “Mama” sunt poezii care l-au consacrat pe Emil Isac pe scena literaturii româneşti.

Autorul a făcut cunoştinţă, în timpul studenţiei la Facultatea de Drept din Cluj, cu ideile umanitariste şi progresiste. Tot atunci a devenit un militant pentru cauza clasei muncitoare.

În anul 1954, autorul s-a stins din viaţă, lăsând în urmă poezii care pot fi ridicate, cu mândrie, la rangul de capodopere. Un an mai târziu, casa în care a locuit a fost tranformată în muzeu, pentru a oferi generaţiilor următoare prilejul de a intra, preţ de câteva clipe, în universul lui Emil Isac, dar şi al tatălui poetului.

Muzeul memorial este compus din trei încăperi, care reconstituie viaţa poetului. În cea dintâi sală sunt expuse documente relevante, printre care scrisori, dar şi certificatul de naştere al lui Emiliu Pompiliu Virgiliu Isac. Atmosfera este cu atât mai emoţionantă, pentru că vizitatorii pot admira şi fotografii de epocă prezentate în această primă sală.

Urmează încăperea în care sunt expuse operele marelui poet şi, în final, în cea de-a treia cameră, cei care trec pragul muzeului memorial pot vedea biroul de lucru al lui Emil Isac.

Tot aici se află o bibliotecă impresionantă, care cuprinde peste 1.700 de volume. Multe dintre cărţi, atât în română cât şi în maghiară, au iscălite dedicaţiile autorilor pentru Emil Isac.

Sursa: http://www.transilvania-magica.ro/location/muzeul-emil-isaac

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

noaptea-muzeelor-la-cluj-arta

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei- Cluj

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei- Cluj MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI din Cluj-Napoca …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.