Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Alba » Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (MNU)- Alba
GEKO's WorkGroup Inc.
60565390

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (MNU)- Alba

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (MNU)- Alba

Istoricul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1888 din iniţiativa Societăţii de Istorie, arheologie şi ştiinţe naturale a comitatului Alba. El a funcţionat la început în clădirea grădiniţei de pe lângă biserica ortodoxă din Lipoveni, apoi într-un local din cartierul Maieri (azi Şcoala generală nr. 3), iar după anul 1918 în aripa nord-estică a complexului Catedralei Ortodoxe. În fine, din 1968 această prestigioasă instituţie are sediul în edificiul „Babilon”.

Patrimoniul iniţial al muzeului s-a constituit din donaţiile membrilor Societăţii mai sus menţionate, în special al unui pasionat colecţionar, avocatul Sigismund Reiner. El era alcătuit din 622 piese arheologice, 1000 monede, 1000 de volume de carte şi 125 de florini, bani lichizi. Primul său custode şi apoi director, Adalbert Cserni, deşi profesor de ştiinţe naturale a fost preocupat de salvarea vestigiilor locale, efectuând ample cercetări arheologice în diverse puncte ale oraşului îmbogăţind astfel colecţiile muzeului. La moartea sa, survenită în 1916, erau înregistrate 17.887, obiecte : 5.865 piese preistorice, 6.544 romane, 679 medievale, 3.700 monede medievale şi moderne, 1.069 obiecte de artă şi 30 piese etnografice. La toate acestea se adăugau 6.026 piese de ştiinţe naturale şi o bibliotecă cu 4.634 volume.

Adalbert Cserni a editat primele 18 fascicole din publicaţia muzeului (1888-1916), a scris o valoroasă lucrare de sinteză despre Apulum-ul roman şi celelalte aşezări romane din judeţ şi a corespondat şi colaborat cu marii arheologi ai vremii: Th. Mommsen, I. Jung, A. von Donaszewski, J. Hampel, J. M. Ackner, O. Finaly. De asemenea, a contribuit la realizarea monumentalei lucrări Corpus Inscriptionum Latinarum. În timpul primului război mondial, în noiembrie 1918, o bună parte din obiectele muzeului au fost trimise la Budapesta şi au fost readuse parţial la Alba Iulia la 12 septembrie 1922. Pentru a preveni eventualele înstrăinări de obiecte, la 22 ianuarie 1919 primăria oraşului a dispus închiderea muzeului. El a fost redeschis la 8 august 1920 pe baza unei decizii a Inspectoratului general al muzeelor din Transilvania.

Sursa: http://mnuai.ro/muzeu

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Bistra,Alba-Panou_informativ-muzeu

Muzeul din Bistra- Alba

Muzeul din Bistra- Alba Bistra, situata pe Valea Ariesului, este cea mai mare comuna din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.