Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Bucureşti » Muzeul Gheorghe Tattarescu- Bucuresti
GEKO's WorkGroup Inc.
ARP_7300200_660-3

Muzeul Gheorghe Tattarescu- Bucuresti

Muzeul Gheorghe Tattarescu- Bucuresti

Muzeul memorial Gheorghe Tattarescu (1820-1894), este găzduit de casa în care a trăit și creat timp de patru decenii cel care a fost, alături de Theodor Aman, întemeietorul Școlii de Arte Frumoase din București. Construcția inițială este ridicată la începutul secolului al XIX-lea de Dimitrie Popescu (din Mahalaua Gorganului) pe ulița Belvedere, astazi str. Domnița Anastasia nr. 7. Moștenitorul lui, colonelul Alecu Popescu vinde la mezat casa și locul pe data de 25 mai 1855 pictorului Gheorghe Tattarescu pentru suma de 1231 de galbeni. Timp de trei ani, pâna în anul 1858 Tattarescu renovează casa și îi dă un caracter de han prin adăugarea unui cat cu geamlâc. Casa devine locuința și atelier atât pentru artist cât și pentru elevii săi. În anul 1951, în urma donației Georgetei Wertheimer, nepoata pictorului, ansamblul devine Muzeu memorial Gheorghe Tattarescu. Declarată monument istoric, casa amintește de arhitectura vestitelor hanuri ale Bucureștiului de altădată, constituind un colț caracteristic al vechiului oraș. Muzeul memorial adăpostea o colecție cuprinzând un bogat patrimoniu de pictură, grafică (compoziții, portrete, desene), pictură murală în stil neo-pompeian, mobilier de epocă, obiecte personale, precum și un bogat fond documentar. La etaj fusese reamenajat atelierul artistului și se aflau expuse marile pânze istorice cât și galeria de portrete care l-au consacrat pe artist în conștiința contemporanilor săi. Tot la etaj locuia doamna Georgeta Wertheimer cu soțul, colecționarul Jacques Wertheimer. La parterul muzeului (în fostele ateliere ale elevilor lui Tattarescu) se amenajează în anii `60 ateliere de creație ale Uniunii Artiștilor Plastici. Intrând pe gangul muzeului, în partea stângă era atelierul pictorului George Ștefănescu iar în dreapta atelierul de sculptură a lui Emil Ruși. În curtea interioară scenograful Giulio Tincu și sora doamnei Wertheimer, cunoscuta artistă plastică Micaela Eleutheriade își aveau atelierele de creație. Muzeografii Adriana Bobu și Aurelia Mocanu au adus o importantă contribuție la conservarea colecției de artă.

După Revoluția Română din 1989 Primăria Capitalei a reabilitat muzeul Gheorghe Tăttărescu, dar în clădire au fost depozitate picturile din patrimoniul Pinacotecii București, iar clădirea a fost închisă pentru public. Aici lucrările de artă sunt conservate în condiții termohidrografice total necorespunzătoare. Deoarece microclimatul nu este stabil, lucrările de artă suferă un proces de degradare continuă ca urmare a atacului de mucegai și a contracțiilor bruște ale suporturilor în urma variațiilor de temperatură și umiditate.

Sursa: Wikipedia

� �pr� �^� ţi ale aeronauticii româneşti).

• LUCRĂRI DE SPECIALITATE ELABORATE DE SPECIALIŞTII MUZEULUI AVIAŢIEI
Activitatea de cercetare a personalului Muzeului Aviaţie s-a concretizat şi prin elaborarea unor lucrări ştiinţifice şi cărţi de specialitate referitoare la trecutul aripilor româneşti. Printre acestea se pot menţiona câteva dintre titluri:
– “Istoria aeronauticii militare române 1910–1916″, de prof. univ. dr. Valeriu Avram
– “Contribuţii româneşti în aeronautică la începutul secolului XX”, de prof. univ. dr. Valeriu Avram şi comandor George Paul Sandachi
– “Istoria aviaţiei reactive”, de comandor George Paul Sandachi
– “Generalul aviator ing. Gheorghe Negrescu”. Viaţa şi opera, de prof. univ. dr. Valeriu Avram
– “Misiunea aeronautică franceză în România 1916 – 1918″, de prof. univ. dr. Valeriu Avram
– “Crucile negre. Aviaţia Puterilor Centrale deasupra României 1916 – 1917″, de prof. univ. dr. Valeriu Avram
– “Germanii în aeronautica română”, de prof. univ. dr. Valeriu Avram.

• ADRESA MUZEULUI

  • Bucureşti, str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2.
  • Program: marţi – vineri, între orele 09.00 – 16.00, sâmbăta şi duminica între orele 10.00 – 17.00
  • Telefon/Fax: 021 – 232.04.04

Sursa: http://www.roaf.ro/ro/muzeu.php

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

casa2.sized

Muzeul Zambaccian- Bucuresti

Muzeul Zambaccian- Bucuresti Muzeul Zambaccian este un muzeu de artă din București, aflat în apropiere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.