Muzeul de Artă Religioasă Reîntregirea din Alba Iulia
Muzeul de Arta Religioasa ” Reîntregirea ” are drept scop protejarea, promovarea si integrarea în circuitul national si international a patrimoniului cultural mobil al Arhiepiscopiei Ordodoxe Române Alba Iulia. Colectia Arhiepiscopiei, înfiintata în anul 1982, cuprinde un numar de 660 de icoane pe lemn si pe sticla si un numar de 2336 de volume de carte veche, la care se adauga obiecte textile si piese de metal. Din cadrul colectiei un fond important îl constituie icoanele pe sticla creatie a mesterilor zugravi activi în secolele XVIII – XIX din judetele Alba si Mures. Icoanele pe sticla pot fi atribuite urmatoarelor centre de zugravi: Nicula, Maierii Alba Iulia, Fagaras, Lancram, Marginimea Sibiului, Tara Oltului, Scheii Brasovului, Nordul Transilvaniei, Crisana. Tematica iconografica este bogata, cuprinde 47 de teme. Dintre mesterii zugravi care si-au pus pecetea de imagine si culoare amintim: Stan, Iacov, Nistor din Rasinari, Petru Popovici, Oprovici Simion. O icoana cu valoare exceptionala este Maica Domnului de tip Hodighitria, de la Telna, a carei tehnica aminteste de prototipurile moldovenesti ale secolului XVI.
Fondul de carte veche româneasca si carte româneasca cuprinde tiparituri ale secolelor XVI – XX. Din secolul al XV – lea se pastreaza 2 file din Tetraevanghelul slavo – român tiparit la Sibiu în 1551 – 1551. Dintre exemplarele cele mai importante ale secolului al XVII – lea iesite de sub teascurile tipografiei Balgradului amintim: Noul Testament, Molitvelnic, Khiricadromion.
Obiectele colectiei beneficiaza de o fisa analitica de evidenta, de o fisa de conservare, o evaluare a starilor de conservare.
În anul 2007, Arhiepiscopia de Alba Iulia a beneficiat de un proiect, finantat de Administratia Fondului Cultural Român, ce a avut drept scop digitalizarea si crearea unui muzeu virtual. Partener în proiect a fost Muzeul National al Unirii Alba Iulia. Ca urmare a realizarii activitatilor s-a reusit dotarea muzeului cu echipamente – calculator, imprimanta, aparat foto digita, a fost creata o baza de date privind colectia de carti vechi si icoane pe sticla si lemn a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iulia conform cerintelor Institutului de Memorie Culturala ( CIMEC ), a fost realizat si lansat pe pagina de web a Arhiepiscopiei muzeul virtual în care sunt expuse obiecte de arta religioasa.