Breaking News
Home » Pesteri » Peștera Răteiului- Dambovita
GEKO's WorkGroup Inc.
20140214-38-107-14-6

Peștera Răteiului- Dambovita

Peştera Răteiului- Dambovita

  • Este pe teritoriul localităţii Moroeni, Județ Dâmboviţa
  • Rezervaţie naturală de tip speologic
  • Suprafaţă: 1,50 ha
  • Înfiinţare: 2000
  • Prima menţionare: 1904
  • Închis turiștilor

Peştera Răţeiului se află situată pe teritoriul localităţii Moroieni, în partea de nord a judeţului Dâmboviţa. 

  • Cod monument Istoric:
  • Condiții de vizitare: cu aprobare şi cu ghid; dispozitive de luminat, cizme de cauciuc, haine impermeabile.

Cunoscută şi sub numele de „Peştera de la Izvorul Răţeiului”, a fost declarată în martie 2000 arie protejată de interes naţional din categoria a-III-a IUCN. Peştera Răţeiuluieste menţionată pentru prima dată în anul 1904, într-o lucrare scrisă de Al. Orescu, însă abia în anul 1970 începe să fie cercetată de către membrii clubului de speologie Focul Viu din Bucureşti.

Este o rezervaţie naturală de tip speologic ce face parte din Parcul Natural Bucegi, alături de alte frumuseţi naturale de interes ştiinţific, precum Peştera Ialomiţei, Cheile Zănoagei, Cheile Orzei, Cheile Urşilor, Cheile Tătarului, Canionul Horoabei etc.
Până în prezent sunt identificate în Masivul Bucegi 97 de peşteri şi avenuri superioare, cele mai remarcabile fiind Peştera Răţeiului şi Peştera Ialomiţei (în poza de mai jos).

Ceea ce face ca peştera Răţei să fie de interes ştiinţific sunt depunerile sedimentare de calcite, gips şi aragonite, care se găsesc mai rar în alte peşteri din ţara noastră. Peştera Răţeiului este situată la o altitudine de 1080 de m, în versantul stâng al pârâului Răţei, în partea de sud a Munţilor Leaota şi se întinde pe o suprafaţă de 1,50 ha.

Este o peşteră de dimensiuni gigantice, având o lungime de aproximativ 7.300 de m, cu galerii dispuse pe 3 etaje, cu o diferenţă de nivel ascendentă de 69 m. A fost creată de acţiunea apelor de suprafaţă, cât şi de infiltraţia precipitaţiilor.

La etajul superior se află Galeria Nouă şi porţiunile superioare ale Sălii cu Prăbuşiri şi Sălii Titanilor, care este şi cea mai mare sală a peşterii, unde se găsesc oase fosile, chiar şi de Ursus Spelaeus. Etajul de mijloc este format din Galeria Dreaptă, Galeria cu Gururi, Galeria cu Argilă şi Galeria Marianne. La etajul inferior se pot observa Galeria cu Meandre, Galeria cu Cascade, care impresionează prin cascade sale şi Galeria de Acces.

Peştera Răţeiului este o peşteră complexă, formată din multe galerii labirintice, existând şanse mari să te rătăceşti, în special dacă nu eşti un speolog experimentat. De aceea, în peşteră se intră cu aprobare şi însoţit de un ghid.

Sursa: http://cesavezi.ro/obiective-turistice/4-obiective-geografice/981-pe%C5%9Ftera-r%C4%83%C5%A3ei#!/catid=undefined

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.