Peștera Mare de pe Valea Firei- Cluj
Peștera Mare de pe Valea Firei este o rezervație naturală de tip speologic, situată în judeţul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Mărgău.
Localizare
Aria naturală este inclusă în Parcul Natural Apuseni și se află în bazinul superior al râului Someşul Cald (la altitudinea de 1.400 m), în extremitatea vestică a județului Cluj aproape de limita teritorială cu judeţul Bihor, pe teritoriul vestic al satului Mărgău.
Descriere
Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o suprafață de 2 hectare și este parte integrantă a sistemului carstic Peștera cu apă din Valea Firei.
Aria protejată aflată în bazinul superior al râului Someșul Cald (între Valea Firei și Valea Ponorului), reprezintă o peșteră complexă structurată pe două niveluri. Nivelul unul superior alcătuit din săli multiple (Sala Ondine, Sala de Dans, Sala Club, Sala Buzunar, Sala Minunilor, Sala Suspendată, Sala Giganților, Sala Pagodelor, Sala cu Ferestre) cu forme concreţionare (stalactite, stalagmite, ghirlande, baldachine) şi scurgeri parietale de calcit, legate prin galerii (Galeria Marmitelor, Galeria Afluentului, Galeria Activului) și nivelul inferior unde se află un râu subteran.
Atracții turistice
În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:
- Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Mărgău, construcție 1804, monument istoric
- Biserica de lemn din Răchițele, construcție 1911
- Peștera Vârfurașu (1 ha)
- Peștera din Piatra Ponorului (2 ha)
- Pietrele Albe (zonă peisagistică protejată)
- Cheile Văii Stanciului și Cascada Răchițele (zone peisagistice)
Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Pe%C5%9Ftera_Mare_de_pe_Valea_Firei