Breaking News
Home » Pesteri » Peştera Limanu- Constanta
GEKO's WorkGroup Inc.
TWRYamlZY1Uzbkgybwfoto_6021

Peştera Limanu- Constanta

Peştera Limanu- Constanta

Natura reuseste mereu sa ne surprinda si sa ne farmece prin frumusetile sau misterele pe care ni le-a daruit. Insa, de multe ori, legendele sau povestile pe care oamenii le tes in jurul acestora sunt mult mai interesante. Pestera Limanu este un astfel de exemplu: o minune a naturii faurita in inima Dobrogei, un important vestigiu de istorie si stiinta, care ascunde, insa, mult mai multe mistere decat vor putea oamenii inventa sau descifra vreodata.

Legendele Pesterii Limanu 

In ceea ce priveste pestera Limanu s-au nascocit, poate, cele mai numeroase si mai frumoase povesti. Ciudat este ca, istorisirile localnicilor dezvaluite cu atata talc turistilor, par a nu fi doar simple inventii. Si asta pentru ca timpul si descoperirile speologilor  le-au confirmat intr-o mai mare sau mai mica masura.

* Multa vreme, oamenii s-au intrebat daca pestera Limanu este celebra si enigmatica pestera Keiris, locul in care s-au adapostit geto-dacii din timpul domniei lui Dapys. Atunci, proconsulul romanilor, Marcus Licinus Crassus, a venit aici cu scopul de a cuceri intreaga regiune a Dobrogei. Oamenii au coborat sub pamant, aducandu-si cu ei agoniseala de-o viata. Crassus i-a determinat sa se predea, amenintandu-i ca va zidi si ultima iesire a pesterii. De altfel, putem sa dam crezare acestei legende, deoarece toate descoperirile facute ulterior au demonstrat faptul ca pestera a fost locuita: camerele aveau o functionalitate anume, au fost gasite unelte si obiecte din perioade diferite etc.

* Alte denumiri ale pesterii Limanu mai sunt si “Caracicala” sau “La Icoane”. La intrare in pestera se gaseau picturi desenate pe tavanul pesterii si chipuri cioplite in piatra. De asemenea, la 35 de metri de la intrare, trei figuri umane stateau impunator, sculptate pe un bloc mare de piatra. Din pacate, cu greu se mai pot distinge astazi, fiind distruse de timp sau acte de vandalism.

  * Complexitatea si dispunerea camerelor pesterii ne duc cu gandul la un loc de refugiu. Alte legende inainteaza ipoteza conform careia crestinii asupriti de pagani veneau deseori aici, construindu-si un coridor ce duce chiar sub biserica satului, dar si mici altare de rugaciune. Intr-adevar, in pestera Limanu s-au descoperit doua camere altar, al caror tavan era afumat, semn ca ele erau folosite pentru rugaciune.

  * Un alt detaliu semnificativ legat de pestera Limanu il constituie si imaginile pictate in interiorul cavernei.  De fiecare data, oamenii infatisati aici aveau o pata neagra in mana dreapta. Semnificatia este de gasit tot in sfera spiritualitatii. Se crede ca aceia erau oameni de seama, de care raul nu se putea apropia si care foloseau pestera ca loc de meditatie sau de refugiu.

* Cunoscuta ca una dintre cele mai mari pesteri, Limanu a fost numita deseori pestera fara de capat. In zona circulau deseori povesti despre toti cei care s-au aventurat pe coridoarele ei incalcite, dar care nu au mai gasit drumul inapoi. Cu toate astea, specialistii au descoperit faptul ca pestera Limanu se intinde pe o suprafata de 3 400 m, una dintre iesiri fiind localizata in Bulgaria.

Localizare 

Daca doresti sa vizitezi acest loc subteran plin de mistere si de istorie, afla ca ea este localizata in  comuna Limanu, in sud-estul judetului Constanta, la  5 kilometri de Mangalia, in apropiere de Vama Veche. 

Date generale despre pestera 

Primele date concrete despre pestera dateaza din 1916, atunci cand C. M. Ionescu a fost primul speolog care a studiat pestera. Iata mai jos cateva din informatiile inedite la care a ajuns el sau ceilalti oameni de stiinta care i-au continuat studiile:

* Pestera este compusa din coridoare lungi, intortocheate, cu peretii si tavanele cioplite drept, dar si din camere a caror functionalitate pare a fi bine determinata: intalnim doua camere altar, oase incastrate in peretii pesterii, unele dintre ele neputand fi explicate nici pana azi, obiecte de ceramica geto-dacice, romane sau grecesti, atestand faptul ca acolo au locuit de-a lungul timpului populatii din ere si culturi diferite, simboluri si desene ce redau viata si portul oamenilor etc.

* In subteran s-au descoperit calcare sarmatiene cu stratificatie orizontala, fragmentate de fracturi verticale.

  * De asemenea, se pare ca Pestera Limanu face parte din reteaua de galerii subterane prin care se dreneaza apele provenite din placile de calcare.

  *Temperatura din pestera este de aproximativ 12 grade C, iar umiditatea de 80 – 90%.

     *Fauna pesterii este una bogata, din care nu lipsesc pestii, depozitele de guano si coloniile de lilieci.

Posibilitati de cazare 

Daca iti doresti sa vizitezi aceasta pestera, dar si celelalte atractii turistice ale Dobrogei, poti alege intre pensiuni sau hoteluri din Mangalia sau Vama Veche sau, de ce ce nu, pensiuni localizate chiar in comuna Limanu. Iata recomandarile noastre:

Pensiunea Casa cu flori http://www.plaja.ro/

Pensiunea Casa Geta http://www.plaja.ro/

Si, in cazul in care planifici o intreaga vacanta in aceasta zona, citeste mai jos ce mai poti vizita in imprejurimi:

   1. Pestera Sfantul Andrei – in apropierea localitatii Ion Corvin, in judetul Constanta.

   2. Pestera Movila – locul subteran cunoscut ca o lume opusa oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafata este localizata in Constanta, in apropiere de Mangalia.

   3. Sit-ul arheologic de la Basarabi, o localitate micuta, vestita pentru vinul de Murfatlar si dealurile din creta. Din pacate, bisericile sapate in creta sunt inca in stadiul de pregatire, ele nefiind accesibile publicului larg.

   4. Cetatea Tropaeum Traiani – edificiu ridicat de Apollodor din Damasc.

Sursa: http://www.afla.ro/articole/835/pestera-limanu–misteriosul-oras-subteran.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.