Peștera Gura Plaiului- Gorj
DATE ISTORICE. A fost descrisă de P. A. Chappuis şi R. Jeanel în 1951. Cercetată apoi de specialiştii de la CMN, a fost declarată MONUMENT AL NATURII, şi închisă cu grilaj metalic.
LOCALIZARE. La nordul satului Topeşti, pe drumul forestier, circa 4 km. Se urcă pe dealul Gura Plaiului pe o potecă, circa 500 m, până la o stână. Altitudine 650 m. Este săpată de apă în calcare jurasic-cretacice.
DESCRIERE. Intrare la suprafaţa solului, greu de găsit, la rădăcina unui tei gros. Lungă de 150 m, peştera începe cu un mic aven de 7 m, având forma unei crăpături. Se coboară pe un trunchi de copac sau pe o sfoară într-o sală mică. Un con de grohotiş, duce la sala mare lungă de 70 m şi înaltă de 4 m. Concreţiuni foarte bogate şi frumoase. De la mijlocul sălii un pasaj în pantă conduce într-o altă sală paralelă cu prima, la fel de mare şi de concreţionată. La sol, mici bazinaşe cu apă în care trăiesc nirfagi.
FAUNA. Peşteră caldă şi umedă, lipsită de curenţi de aer propice dezvoltării unor mici vietăţi troglobionte care se găsesc numai aici: Tismanella chappuisi diversa, Trichoniscus cf. inferus, Trachysphaera jonescui tismanae şi Harpolithobius oltenicus.
Sursa:
http://tomoniu.sapte.ro/ntomoniu/tismana/preistorie/pesteri.htm