Breaking News
Home » Pesteri » Peștera Gura Plaiului- Gorj
GEKO's WorkGroup Inc.
thumb-300x169

Peștera Gura Plaiului- Gorj

Peștera Gura Plaiului- Gorj

            DATE ISTORICE. A fost descrisă de P. A. Chappuis şi R. Jeanel în 1951. Cercetată apoi de specialiştii de la CMN, a fost declarată MONUMENT AL NATURII, şi închisă cu grilaj metalic.

            LOCALIZARE. La nordul satului Topeşti, pe drumul forestier, circa 4 km. Se urcă pe dealul Gura Plaiului pe o potecă, circa 500 m, până la o stână. Altitudine 650 m. Este săpată de apă în calcare jurasic-cretacice.

            DESCRIERE. Intrare la suprafaţa solului, greu de găsit, la rădăcina unui tei gros. Lungă de 150 m, peştera începe cu un mic aven de 7 m, având forma unei crăpături. Se coboară pe un trunchi de copac sau pe o sfoară într-o sală mică. Un con de grohotiş, duce la sala mare lungă de 70 m şi înaltă de 4 m. Concreţiuni foarte bogate şi frumoase. De la mijlocul sălii un pasaj în pantă conduce într-o altă sală paralelă cu prima, la fel de mare şi de concreţionată. La sol, mici bazinaşe cu apă în care trăiesc nirfagi.

            FAUNA. Peşteră caldă şi umedă, lipsită de curenţi de aer propice dezvoltării unor mici vietăţi troglobionte care se găsesc numai aici:  Tismanella chappuisi diversa, Trichoniscus cf. inferus, Trachysphaera jonescui tismanae şi Harpolithobius oltenicus.

Sursa:

http://tomoniu.sapte.ro/ntomoniu/tismana/preistorie/pesteri.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.