Breaking News
Home » Pesteri » Peştera Epuran- Mehedinti
GEKO's WorkGroup Inc.
Epuran

Peştera Epuran- Mehedinti

Peştera Epuran- Mehedinti

Pestera lui Epuran se gaseste in apropierea localitatii Jupanesti, comuna Ciresu din Podisul Mehedinti, componenta a complexului carstic al Proscaului.
pestera lui epuran
Descoperirea acestei pesteri se inscrie printre cele mai interesante realizari speologice ale ultimului sfert de secol XX. Pestera Epuran se afla la aproximativ 600 m SE de Jupanesti, pe cursul raului Ponorat, la 425 m altitudine. Este o pestera mare (3.604 m lungime), cu galerii dispuse pe doua etaje, unul superior fosil si altul inferior activ. Pestera este un complex de sali si galerii, cu numeroase ramificatii, cu blocuri de calcar prabusite. In Sala Ursilor se gasesc numeroase schelete de urs de pestera, fixate in decursul timpului pe planseu, cu cristale albe de calcit. Cea mai frumoasa zona a pesterii este Galeria Comorilor, justificata prin bogatia si varietatea concretiunilor. Intrarea este greu de gasit si duce direct in prima sala, unde se pot admira resturi de ceramica, oase de animale domestice. Spre est coboram printr-o galerie pana la o stramtoare denumita Stramtoarea Sperantei si de aici se parcurg taras alte stramtori pana la Sala dintre Stramtori, apoi la Sala Blocurilor Uriase. In continuare se patrunde in Sala Ursilor, una dintre cele mai mari sali de pesteri, de aproape 60 mp, cu schelete de Ursus Spelaeus. Din Sala Prabusirilor se trece prin cea mai neplacuta parte a pesterii, Catacomba Innamolita, si se ajunge la Galeria Placilor de Namol, iar in ultima parte pestera prezinta un perete dantelat din calcite, denumit Zidul Chinezesc. Majoritatea salilor poarta denumiri sugestive precum: Fundatura cu Prabusiri, Portita Comorilor, Galeria Comorilor, Galeria cu Bazine, Feeria Apelor etc. Cel mai dificil sector al pesterii este Marele Ramonaj, unde inaintarea se poate realiza numai cu asigurare in coarda, la sase-sapte metri fata de baza diaclazei. Dupa parcurgerea acestor pasaje dificile se ajunge in Galeria Placilor de Namol, inalta si larga, in care inaintarea este mult mai usoara. Etajul inferior activ insumeaza circa 1300 m fata de galerii. Timpul de parcurgere a etajului superior este de patru-cinci ore, iar a etajului inferior, de opt-zece ore. Explorarea pesterii necesita echipament special. Asemanatoare cu Pestera Topolnitei, Pestera lui Epuran prezinta o mare valoare stiintifica, motiv pentru care a fost declarata monument al naturii.

Sursa: http://www.ecomagazin.ro/misterul-din-pestera-lui-epuran/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.