Peștera din Piatra Ponorului- Cluj
Peștera din Piatra Ponorului (monument al naturii cunoscut și sub denumirea de Peștera Piatra Altarului) este o rezervație naturală de tip speologic situată în judeţul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Mărgău.
Localizare
Aria naturală se află în Munții Vlădeasa, în extremitatea vestică a județului Cluj aproape de limita teritorială cu judeţul Bihor, pe teritoriul sud-vestic al satului Răchiţele (în bazinul superior al Someșului Cald), în versantul drept al Văii Ponorului’.
Descriere
Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o suprafață de 2 hectare și este inclusă în Parcul Natural Apuseni.
Aria protejată reprezintă o peșteră aflată în versantul drept al Văii Ponorului desfășurată pe patru nivele (un nivel activ, unul semiactiv și două nivele fosile), cu mai multe galerii ce prezintă o varietate de forme concreționare (speleoteme calcitice) și scurgeri parietale, astfel: Galeria „Palatul”, o încăpere înaltă de forma unei catedrale gotice unde sunt întâlnite scurgeri parietale de calcit și domuri înalte; Galeria „Paradisul” cu un pârău și formațiuni constituite din coloane tip palmier, draperii, coralite, perle, discuri, macrocristalele de calcit, buzdugani, stalagmite; Galeria „Geoda” şi Galeria „Altarul” sau „Cimitirul Urșilor”, unde în stratele de calcit sunt semnalate depozite formate din resturi fosile de cranii de urs.
Atracții turistice
În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Mărgău
- Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Mărgău, construcție 1804, monument istoric
- Biserica de lemn din Răchițele, construcție 1911
- Peștera Vârfurașu (1 ha)
- Peștera Mare de pe Valea Firei (2 ha)
- Pietrele Albe (zonă peisagistică protejată)
- Cheile Văii Stanciului și Cascada Răchițele (zone peisagistice)
Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Pe%C5%9Ftera_din_Piatra_Ponorului