Breaking News
Home » Pesteri » Peştera din Dealul Solovan- Maramures
GEKO's WorkGroup Inc.
AP22_img_1

Peştera din Dealul Solovan- Maramures

Peștera din Dealul Solovan- Maramures

Peștera din Dealul Solovan este o rezervație naturală de tip floristic și speologic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al municipiului Sighetu Marmaţiei.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea central-nordică a județului Maramureș, în partea sudică a orașului Sighetu Marmaţiei, încadrată de cursul râului Iza și cei doi afluenți ai acesteia (Valea Şugăului și Valea Spinului), în apropierea drumului național DN18 care leagă municipiul Baia Mare de orașul Vişeu de Sus

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 1,02 hectare. Aria protejată „Peștera din Dealul Solovan” se suprapune sitului Natura 2000 – Valea Izei și Dealul Solovan.

Aria naturală reprezintă relieful (constituit din conglomerate, gresii și marne) cu pante domoale a „Dealului Solovan”, în partea superioară a căruia se află o peșteră săpată în gresii (atribuite perioadei oligocenului) de apele provenite din precipitații.

În arealul rezervației sunt semnalate mai multe specii floristice (dintre care unele foarte rare și protejate prin lege sau endemice pentru această zonă), printre care: bulbuc de munte (Trollius europaeus), omag mov (Aconitum moldavicum), brebenei (Dentaria glandulosa), coada iepurelui (Sesleria heufleriana), pedicuță (Lycopodium clavatum), lăcrămioară (Convallaria majalis), bozior (Dactylorhiza sambucina), crin de pădure (Lilium martagon), mlăștiniță (Epipactis helleborine), măseaua ciutei (Erythronium dens-canis) sau ghiocel (Galanthus nivalis).

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, muzee, situri arheologice, zone naturale), astfel:

  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, construcție 1892, monument istoric
  • Biserica reformată, construcție secolul al XIV-lea, monument istoric
  • Biserica „Sf. Carol de Borromeo”, construcție 1730-1806, monument istoric
  • Biserica ucraineană “Înălțarea Sfintei Cruci”, construcție 1791-1807, monument istoric
  • Sinagoga (1902)
  • Muzeul Etnografic al Maramureșului

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.