Breaking News
Home » Pesteri » Peştera cu Oase de la Poiana Botizii- Maramures
GEKO's WorkGroup Inc.
22790025

Peştera cu Oase de la Poiana Botizii- Maramures

Peştera cu Oase de la Poiana Botizii- Maramures

Peştera cu Oase de la Poiana Botizii este o rezervație naturală de tip speologic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Băiuţ.

Localizare

Aria naturală se află în partea centrală a județului Maramureș în Munții Lăpușului (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei ce aparține lanțului muntos al Carpaților Orientali), în partea nord-estică a satului Poiana Botizii, în apropierea drumului județean (DJ171A) care leagă localitatea Suciu de Sus de Botiza.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[1] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 0,50 hectare.

Aria naturală aflată în versantul Văii Pietrii (afluent de stânga al râului Valea Poienii) reprezintă o peșteră fosilă cu o deosebită importanță speologică datorită descoperirilor făcute aici de-a lungul timpului (oase de urs ce aparțin unei specii dispărute Ursus spelaeus, oase de ierbivore și urme de locuire. Peștera prezintă mai multe săritori, holuri și galerii ascendente și descendente cu forme concreționare și mici denivelări rezultate în urma dizolvării rocilor de către apele subterane.

Atracţii turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn „Sfinții Apostoli” din satul Poiana Botizii, construcție 1825, monument istoric.
  • Biserica din piatră cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” (construcţie 1818) din satul Băiuţ
  • Rezervația naturală Mlaştina Tăul Negru, zonă umedă ce adăpostește o bogată și diversificată floră specifică turbăriilor oligotrofe, cu specii de merișor (Vaccinium vitis-idaea), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), roua cerului (Drosera rotundifolia – specie insectofagă), negară (Nardus stricta) sau răchițele (Vaccinium oxycoccus ssp. microcarpum).
  • Carpații Maramureșului și Bucovinei

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Pe%C5%9Ftera_cu_Oase_de_la_Poiana_Botizii

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.