Breaking News
Home » Pesteri » Peştera Boiu Mare- Maramures
GEKO's WorkGroup Inc.
Pestera-Francenii-Boiului

Peştera Boiu Mare- Maramures

Peștera Boiu Mare- Maramures

Peștera Boiu Mare este o rezervație naturală (monument al naturii) de tip speologic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Boiu Mare.

Localizare

Aria naturală se află în Podişul Someşan, în extremitatea sudică a județului Maramureș (la limita de graniță cu judeţul Sălaj), în partea estică a satului Boiu Mare la o altitudine de 400 m, lângă drumul județean (DJ109G) care leagă localitatea Mesteacăn de Românești.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) și ocupă o suprafață de 0,50 hectare și o lungime de 31 de m

Aria protejată reprezintă o peșteră în abruptul stâng al râului Lăpușului (la baza unei doline), cu o intrare formată dintr-o poartă de fier prinsă de un zid de piatră (mascat în exterior de un val de pământ), o galerie descendentă, un horn și o galerie principală (astăzi colmatată).

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, muzee, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn din Frâncenii Boiului, construcție 1780, monument istoric. Lăcașul de cult poartă hramul „Sf. Nicolae”
  • Biserica de lemn din Codru Butesii construită în anul 1700, monument istoric 
  • Biserica de lemn din Vălenii Șomcutei, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric. Biserica poartă hramul „Sfinții Arhangheli”
  • Regiunea istorică a Țării Chioarului
  • Rezervația naturală Cheile Lăpuşului
  • Peştera Vălenii Şomcutei
  • Zone de agrement și drumeții în Valea Lăpușului

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Pe%C5%9Ftera_Boiu_Mare 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

2 comments

  1. Poza peşterii este utilizată fără drepturi de autor şi aparţine d-lui Goja Petru Lucian sau lui Alec Portase. Este făcută în 09.09.2007 într-o tură efectuată de Clubul de Speologie Montana Baia Mare. NU reprezintă Peştera Boiu Mare ci Peştera de la Frâncenii Boiului. Peştera a fost explorată şi cartată în data de 01.10.1978 de Dumitru Iştvan şi Zachan Alexandru de la Clubul de Speologie Montana Baia Mare.

    Geko, ai o auto -poreclă cu iz străin, similar cu domeniul pe care-l abordezi,dar nu îl cunoşti. De ce nu apelezi la surse credibile? Chiar…. şi totuşi de ce o şi faci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.