Breaking News
Home » Pesteri » Cheile Topolniței şi Peştera Topolniței- Mehedinti
GEKO's WorkGroup Inc.
Pestera-Topolnita-20110225101633

Cheile Topolniței şi Peştera Topolniței- Mehedinti

Cheile Topolniței și Peștera Topolniței- Mehedinti

Pestera Topolnitei, nu departe de schitul cu acelasi nume, se afla in partea centrala a Podisului Mehedinti, intre localitatile Marga si Ciresu, la 30 km nord de Tr. Severin. Apele Topolnitei adunate in subteran au strapuns muntele si au format gigantice galerii de o rara spectaculozitate.

Prin lungimea ei de 10.330 m pestera este a doua ca marime in tara (dupa Pestera Vantului) si a 17-a din lume.

Galeriile insumeaza 12.000 m, dispuse pe 5 etaje, dintre care Galeria Racovita de 1.570 m este cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati.

In galerii, cu sali uriase si cascade de apa, se intalnesc forme bizare de relief, de unde si denumirile: Marea lumanare, Padurea cu lumanari, Marele dom stalagnitic, Lacul de Clestar etc. La usa de la iesire a pesterii cresc exemplarele de lalea pestrita (Fritillaria montana), monument al naturii.

Cheile Topolnitei se desfasoara mirific pe aproape 20 de km strabatand in lung podisul Mehedinti. Zona este incarcata de peisaje miraculoase, escalade, ape care apar si dispar, povarnisuri calcaroase, vai fertile strajuite de paduri specii sudice (fag, gorun, cer, mojdrean, tufarisuri de stanca).

In apropierea satului Paunesti din comuna Godeanu se afla Padurea Borovat (56 ha) formata din pin negru in amestec cu fag si subarboret specific zonei.

Sursa: http://apa.xtrem.ro/Cave-diving_–d9/Pesteri-cave-diving_–d52/Rezervatia-complexa-Cheile-si-Pestera-Topolnitei_–a66.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.