Breaking News
Home » Pesteri » Peștera Valea Morii- Arad
GEKO's WorkGroup Inc.
2

Peștera Valea Morii- Arad

Peștera Valea Morii- Arad

Peștera cu Apă de la Moară este localizată pe teritoriul comunei Moneasa, Județul Arad, în grupa Munților Apuseni, masivul Codru-Moma, Bazinul Văii Moneasa, afluent al Crișului Alb.

Morfologia zonelor carstice din regiune este în general condiționată de contactul litologic, dintre calcarele și dolomitele triasice cu alte roci care au favorizat apariția fenomenelor carstice. Cercetările hidrogeologice din zonă au evidențiat prezența unui sistem hidrogeologic vast, marcările efectuate cu trasori demonstrând și străpungerea hidrogeologică Ponorul Tăul Bivolilor/Peștera de la Merezerie – Peștera cu Apă de la Moară.

Explorarea și cercetarea peșterii a fost realizată de către Membri Clubului de Speologie Liliacul Arad, care au realizat şi prime ridicări topografice, în 1976 fiind cartografiate 2012m de galerii. Peștera a fost înregistrată la Cadastrul Carstului şi al Peșterilor din România din cadrul Institutului de Speologie „Emil Racoviță”, cu numărul 3601/35. Pe lângă dezvoltarea semnificativă comparativ cu restul peșterilor din regiune, în peșteră au fost observate acumulări semnificative de cristale de aragonit, urme de faună fosilă (grifade) cât şi colonii de lilieci. Datorită importanței sale, Peștera cu Apă de la Moară a continuat să fie în atenția speologilor arădeni, care în urma degradărilor produse de vizitatorii neavizați în vara anului 1985, au montat prima poartă de protecție în zona intrării.

Din punct de vedere geologic, Peștera cu Apă de la Moară face parte dintr-un sistem de peșteri care constituie o străpungere a unui mic masiv de roci carbonatice intens carstificate şi fracturate, localizat între localitățile Rănușa, Moneasa şi Slatina de Criș. Peștera este formată dintr-o serie de galerii active, subfosile şi fosile, labirintice, dispuse pe 4 nivele disticte şi două nivele intermediare, majoritatea fiind dezvoltate pe niște fracturi majore, având aspect de diaclaze. Activul care se revarsă prin intrarea Peșterii cu Apă de la Moară, pătrunde în subteran prin Ponorul Tăul Bivolilor/ Peștera de la Merezerie, cu o dezvoltare de 538 m, conexiunea dintre cele două cavități nefiind realizată până în prezent. Pe lângă acestea, în zonă au mai fost identificate încă trei cavități de dimensiuni mai modeste, care probail fac parte din acelaşi sistem şi anume Peștera Uscată de la Moară, Grota din Cariera Veche și Avenul cu Dop.

Peștera a fost declarată Rezervație Naturală în baza Legii nr. 5 din 2000, cu o suprafață protejată de 5 ha, fiind clasificată în baza Ordinului nr. 604 din 2005, peșteră clasa A, constituind rezervație ștințifică de importanță națională.

Începând din 2010, custodia peșterii a fost preluată de Asociația Speologică Speowest Arad, prin semnarea convenției de custodie cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, Direcția Generală Protecția Naturii și Managementul Ariilor Naturale Protejate. În prezent membri asociației au demarat operațiunea de recartare a peșterii, monitorizarea coloniilor de chiroptere (lilieci) și asigurarea măsurilor de protecție.

Sursa: http://www.speowest.ro/index2.php?p=moara

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.