Breaking News
Home » Pesteri » Peștera Scărișoara- Alba
GEKO's WorkGroup Inc.
Pestera_Scarisoara

Peștera Scărișoara- Alba

Peștera Scărișoara- Alba

Pestera Scarisoara se gaseste in sudul Masivului Bihor din Muntii Apuseni, in apropierea comunei Garda de Sus, judetul Alba (pe valea Ariesului Mare, la 32 de kilometri amonte de Campeni, pe DN75). Adaposteste un ghetar cu o suprafata de aproximativ 5550 mp si cu un volum care oscileaza intre 40000 si 55000 m3, fiind, ca dimensiuni, cel mai mare ghetar subteran din Romania.

Pestera Scarisoara a fost mentionata pentru prima data in 1847, de catre A. Szirtfi, iar primele informatii stiintifice au fost oferite de K. F. Peters (1861) si A. Schmidl (1863). Flora si fenologia vegetatiei din peretii avenului au fost studiate de Al. Borza, formatiunile de gheata, de catre Emil Racovita (1927), iar V. Puscariu face o prezentare stiintifica si turistica in 1934. O explorare mai atenta a ghetarului este intreprinsa in 1947 de Maxim Pop si Mihai Serban si, din nou, in 1965, de Iosif Viehmann, Gh. Racovita, M. Serban, T. Rusu si V. Craciun.

Pestera Scarisoara este parte a sistemului carstic Ghetar – Ocoale – Dobresti si este sapata in calcare datand din Jurasicul superior, dispuse monoclinal pe directia NV-SE, la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Ghetari – Ocoale.

Primavara, cand vremea se incalzeste, ghetarul incepe sa se topeasca, dar este alimentat in fiecare iarna cu un nou strat la suprafata. Cel mai vechi strat de gheata de la baza are 4000 de ani – prin analizarea lui, cercetatorii de la Institutul de Speologie Emil Racovita din Cluj au obtinut o multitudine de informatii despre cum a fost vremea in ultimii 4000 de ani, cand au fost incendii in zona, cand si cat aur se exploata in Apuseni pe vreamea dacilor etc.

Intrarea in Pestera Scarisoara se face printr-un aven cu un diametru de 60 de metri care se deschide in padurea din marginea platoului. Cei 48 de metri pana la fundul avenului se coboara pe o poteca ingusta, sapata in stanca, si cateva scari metalice ancorate in pereti. La baza avenului se mentine tot anul un strat gros de zapada, iar de aici se intra in Sala Mare printr-un portal impunator, masurand 24 m latime si 17 m inaltime.

Pestera Scarisoara are o singura incapere, cu o dezvoltare totala de 700 m, in mijlocul careia se afla un imens bloc de gheata. Partea superioara a blocului formeaza podeaua Salii Mari, iar in partea dreapta acest planseu se rupe intr-un tobogan abrupt de gheata, care duce in zona denumita “Biserica”. Aici apar primele formatiuni stalagmitice de gheata – aceasta este zona deschisa turistilor, restul pesterii fiind rezervatie stiintifica, cu doua sectoare distincte.

In latura din dreapta intrarii se afla Rezervatia Mica, la care se ajunge dupa o coborare de 15 m, iar in stanga se afla Rezervatia Mare, spre care se coboara 20 m. La baza Rezervatiei Mari, galeria se continua cu o panta abrupta, Galeria Maxim Pop. In amandoua rezervatiile, langa ghetar reapar stalagmitele de gheata, dintre care unele au o existenta permanenta, iar altele se topesc in cursul verii, dar se refac in forme asemanatoare in lunile de iarna.

Dincolo de aceste forme inghetate, aspectul pesterii se schimba total, locul ghetii fiind luat de concretiuni de o mare diversitate si frumusete: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi. Acestea abunda mai ales in Galeria Coman, o prelungire ingustata a Rezervatiei Mari, care coboara in panta accentuata pana la 105 m (adancimea maxima a pesterii). Galeria Coman se apropie la cativa metri de cea de a doua pestera a sistemului carstic Scarisoara – pestera Pojarul Politei, cu care a comunicat candva, inainte de inceputul formarii blocului de gheata.

Conditii de vizitare
Pestera este amenajata si se poate vizita in fiecare zi, intre orele 09.00 si 17.00, impreuna cu ghizi autorizati.

Cum ajungeti
Pentru a vizita Pestera Scarisoara, trebuie sa ajungeti la Garda de Sus, iar de acolo, din centrul comunei, mergeti aproximativ 1 km pe drumul de pe Garda Seaca spre gura Vaii Ordancusa. De aici exista trei variante:
– poteca turistica marcata cu cruce rosie, traseu de 10 km.
– drumul asfaltat de pe valea Ordancusei, lung de 23 km, care duce pana in catunul Ghetar.
– drumul forestier care porneste pe Valea Garda Seaca la 2 km de la gura Ordancusei, trece prin satul Mununa si, dupa un traseu de 12 km, ajunge in satul Ghetar.

Sursa: http://www.travelworld.ro/atractii-romania/pesteri/pestera-scarisoara.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.