Breaking News
Home » Pesteri » Peștera Poarta Zmeilor- Alba
GEKO's WorkGroup Inc.
Poarta-Zmeilor-si-Pestera-Poarta-Zmeilor-Culmea-Bedeleului-Muntii-Trascau_17

Peștera Poarta Zmeilor- Alba

Peștera Poarta Zmeilor- Alba

  • Este în nume satul satul Sub Piatra, comuna Sălciua, judeţul Alba
  • Unitate geografică: rezervaţie geologică
  • Descoperită in 1984
  • Deschisă turiștilor fără tax de vizitare.

Peştera Poarta Zmeilor este o rezervaţie geologică situată în nord-vestul Munţilor Trascău (compartimentul Bedeleu), în satul Sub Piatra, comuna Sălciua, judeţul Alba, la o altitudine de aproximativ 1.150 m. Mai este cunoscută şi sub numele de Peştera de la Groşi, fiind şi cea mai veche peşteră din munţii Trascăului…

  • Traseu marcat: crucea rosie

Numele peșterii vine de la podul natural care se află la 15 m de intrarea în peșteră şi care poartă numele de Poarta Zmeilor.

Peştera a fost descoperită şi cartată în 1984 de membri clubului Polaris Blaj.

Peştera a rezultat în urma eroziunii, coroziunii şi dizolvării rocilor de calcar, avȃnd o lungime de 125 m şi o intrare scundă, sub 2 m, care oferă acces într-o succesiune de săli și coridoare.  În tavanul ei se dezvoltă numeroase hornuri.

În peșteră se găsesc stalactite, stalagmite, gururi, draperii, depuneri de montmilch, la origine albe sau galbene, dar acum înnegrite de humusul ajuns în apele de infiltrație.

Poteca de apropiere este lungă și dificilă. Pentru cerceterea peșterii trebuie sa aveţi cu voi surse de iluminat.

În interior sunt importante curgerile parietale, podeaua fiind presărată cu stalactite tubulare şi gururi (acele bazinete umplute cu apă).

Temperatura medie anuală oscilează intre 5-60C, iar precipitaţiile medii anuale variază între 900-1000 mm.

Rezervaţia este inclusă în reţeaua forestieră, iar paza se află în seama serviciului silvic, dar suprafaţa ocrotită nu este marcată şi nu are placă indicatoare.

Starea actuală a rezervaţiei este în general bună, însă există pericole care ameninţă rezervaţia, cum ar fi eroziunea solului, degradarea invelişului vegetal prin păşunat, tăierea arborilor din zona de contact şi tampon, practicarea unei circulaţii neorganizate etc.

Rezervaţia constituie o adevărată atracţie turistică ce poate fi inclusă în circuitele turistice impreună cu alte rezervaţii din vecinătate, cum sunt Huda lui Papara, Vȃnătările Ponorului, Cheile Plaiului şi Cheile Siloşului.

Căi de acces: pe DN 75 Turda-Campeni, pȃnă în centrul localităţii Sălciua de Jos, apoi pe DC 130 şi pe o potecă marcată cu cruce roşie (acces dificil).

Sursa: http://www.cesavezi.ro/obiective-turistice/4-obiective-geografice/647-pe%C5%9Ftera-poarta-zmeilor#!/catid=undefined

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.