Breaking News
Home » Pesteri » Peștera lui Duțu- Arad
GEKO's WorkGroup Inc.
pestera3

Peștera lui Duțu- Arad

Peștera lui Duțu- Arad

Peștera lui Duțu, este localizată pe malul stâng al râului Mureș, în zona de contact dintre Dealurile Lipovei și Munții Poiana Ruscă, în arealul comunei Săvârșin, localitatea Căprioara, la circa 6 km de centrul acesteia, în bazinul Văii Fundata, la granița cu județul Hunedoara.

Dealurile Lipovei situate la sud de râul Mureş sunt alcătuite din roci sedimentare (calcare, pietrişuri, argile, conglomerate, marmore şi calcare policrome). Peșterile și avenele sunt dezvoltate într-un areal cunoscut sub numele de „Calcarele de la Căprioara”, un banc calcaros constituit dintr-o fâşie îngustă de depozite neojurasice, localizate între localitățile Pojoga și Căprioara.

Peştera a fost obiectul cercetărilor speologice derulate de către membrii Clubului de Speologie Liliacul Arad, care au publicat şi prima hartă a peşterii în 1978 (Buletinul CSER). Peştera a fost înregistrată la Cadastrul Carstului şi al Peşterilor din România din cadrul Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” cu numărul 3022/2. Peştera este preponderent activă, cu excepţia unor galerii şi săli laterale de dimensiuni reduse. Peştera lui Duţu reprezintă în prezent o mică străpungere a Văii Fundata, cursul aerian al văii fiind marcat de o vale seacă situată între intrarea în peşteră şi izbucul prin care apa reapare la suprafaţă. Peştera a fost modelată iniţial în regim înecat şi ulterior în regim vados, aceasta fiind formată în zona intrării din mai multe puţuri paralele care conduc spre cea mai mare sală a peşterii. Din acest punct se desprind două galerii laterale fosile, tot aici făcându-şi apartiţia şi un mic afluent. Apa îşi continuă drumul spre suprafaţă printr-o conductă de presiune în care abundă formele de coroziune (linguriţe) şi care se termină cu un sifon situat la doar câţiva metri de resurgentă.

Numele peşterii vine de la Haiducul Duţu, care conform unei legende locale ar fi folosit peştera ca şi adăpost. În Peştera lui Duţu, au fost identificate în pereţii galeriilor mai multe fosile ce indică geneza bancului calcaros, resturi ceramice rulate din epoca fierului şi specii de lilieci care folosesc peştera ca adăpost.

Peştera lui Duţu a fost declarată Rezervaţie Naturală în baza Legii nr. 5 din 2000, cu o suprafaţă protejată de 0,1 ha, fiind clasificată în baza Ordinului nr. 604 din 2005, peşteră clasa C, constuind rezervaţie speologică de importanţă locală. Peştera este în custodia Asociaţiei Speologice Speowest Arad din 2005, prin semnarea convenţiilor de custodie cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad.

Sursa: http://www.speowest.ro/index2.php?p=dutu

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.