Breaking News
Home » Pesteri » Peștera Dobreștilor- Arges
GEKO's WorkGroup Inc.
20 Pestera Dobrestilor 1 - Dambovicioara

Peștera Dobreștilor- Arges

Peștera Dobreștilor- Arges

Pestera Izbucul de la Cotetul Dobrestilor este situata la aproximativ 4 km de comuna Garda de sus pe Valea Garda Seaca,  judetul Alba, in Muntii Bihorului.

Traversand apa Ordancusei peste un mic pod de piatra la 500 m se afla Izbucul de la Cotetul Dobrestilor, punct de iesire la lumina al apelor subterane care dreneaza Platoul Ocoale si care, in decursul timpului, a sapat marile goluri subterane ale Ghetarului de la Scarisoara, ale Pesterii Pojarul Politei si ale Avenului din Sesuri.

Pestera Izbucul de la Cotetul Dobrestilor  are o lungime de 510 m din care 294 sunt submersi.

Intrarea in pestera este sub forma unei arcade de vreo 8 m latime si 4 m inaltime, la baza unui perete inalt de calcar.

La cativa metri de la intrare se gaseste un lac de sifon explorat prin intermediul mai multor scafandri autonomi explorat prin intermediul mai multor scafandrii autonomi pe o lungime de 294 de metri si o adancime de 67 de metri.

Izbucul este locul unde apele subterane din pachetele de roci solubile apar la suprafata sub forma unui izvor puternic. In multe cazuri in spatele acestor izbucuri se afla pesteri de marimi variabile, total sau partial inundate. Un caz aparte este izbucul intermitent la care perioadele de curgere alterneaza cu perioade de pauza. Acest fenomen se explica prin prezenta unui bazin de acumulare a apei din baza caruia pleaca o galerie de esire a apei la suprafata in forma de U intors. Cand nivelul apei trece de nivelul superior al galeriei de evacuare, prin sifonare se goleste intreaga incapere. Urmeaza o pauza necesara umplerii camerei cu apa si fenomenul se repeta.
Acces:
Din centrul comunei Garda de Sus se merge pe malul stang al Gardei Seci, circa cinci sute de metri, pana la confluenta cu Valea Ordancusa. Traversand apa Ordancusei peste un mic pod de piatra la 500 m gasim Izbucul de la Cotetul Dobrestilor.
Conditii de vizitare:

Izbucul poate fi vazut fara probleme insa pestera inundata prin care vine apa poate fi parcursa doar de speologi antrenati si echipati cu aparatura de scufundare autonoma.

Sursa: http://www.acomo.ro/garda-de-sus/obiectiv-turistic-garda-de-sus-pestera-izbucul-de-la-cotetul-dobrestilor-z227

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.